Inkoopstrategie

Een inkoopstrategie geeft weer op welke manier men de inkoopdoelstellingen denkt te realiseren. Er zijn vier niveaus van inkoopactiviteiten waar strategische inkoop er één van is.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Wat is een inkoopstrategie?

Heel simpel gezegd: een inkoopstrategie is de manier waarop de inkoopdoelstellingen bereikt gaan worden. De inkoopstrategie stel je vast door middel van een inkoopactieplan of een productgroepactieplan.

Vier niveaus van inkoopactiviteiten

Er zijn 4 niveaus van inkoopactiviteiten. Ieder niveau creëert de randvoorwaarde voor het onderliggende niveau. Het onderliggende niveau levert gegevens om de activiteit gericht te kunnen uitvoeren. 1. Strategische inkoop 2. Tactische inkoop 3. Operationele inkoop 4. Ondersteunende activiteiten

Strategische inkoop

Onderdelen van strategische inkoop zijn:

  1. Het maken van inkoopbeleid inclusief inkoopdoelstellingen
  2. Het maken van een inkoopstrategie
  3. Het vaststellen van de hoofdlijnen van leveranciersmanagement.

Hulp nodig bij het maken van een inkoopbeleid en inkoopstrategie? NEVI biedt trainingen en opleidingen voor strategische inkoop.

Tactische inkoop

Tactische inkoopactiviteiten voorzien de bedrijfsprocessen daadwerkelijk van de juiste goederen en diensten. Hierbij gaat het om het doorlopen van het inkooptraject vanaf het specificeren van behoeften tot aan het onderhandelen en contracteren. Bekijk de tactische inkooptrainingen en opleidingen waarbij je meer leert op het gebied van tactische inkoop.

Operationele inkoop

Operationele inkoop omvat alle activiteiten die horen bij de daadwerkelijke uitvoering van de bestelfunctie. Denk bijvoorbeeld aan planning en voorraadbeheer.

Ondersteunende activiteiten

Activiteiten die de inkoopactiviteiten ondersteunen scheppen de voorwaarden voor een goede uitvoering van de inkoopactiviteiten en creëren mogelijkheden voor verbetering.

Meer weten over inkoopstrategie en de 4 inkoopactiviteiten?

Dit kennisdocument bevindt zich in het NEVI Kennislab. NEVI Members loggen in om de pdf te downloaden. Nog geen NEVI account? Maak een NEVI account aan.

NEVI Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, NEVI Talks en ruim 100 inkooptools. NEVI Professional Members krijgen onbeperkt toegang tot NEVI Kennislab, NEVI Basic Members kunnen 5 artikelen bekijken.

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.