Nevi
0
Inkoopkennis

Inkoopstrategie

Een inkoopstrategie geeft weer op welke manier men de inkoopdoelstellingen denkt te realiseren. Er zijn vier niveaus van inkoopactiviteiten waar strategische inkoop er één van is.

Wat is een inkoopstrategie?

Heel simpel gezegd: een inkoopstrategie is de manier waarop de inkoopdoelstellingen bereikt gaan worden. De inkoopstrategie stel je vast door middel van een inkoopactieplan of een productgroepactieplan.

Vier niveaus van inkoopactiviteiten

Er zijn 4 niveaus van inkoopactiviteiten. Ieder niveau creëert de randvoorwaarde voor het onderliggende niveau. Het onderliggende niveau levert gegevens om de activiteit gericht te kunnen uitvoeren.

 

Strategische inkoop

Onderdelen van strategische inkoop zijn:

  1. Het maken van inkoopbeleid inclusief inkoopdoelstellingen
  2. Het maken van een inkoopstrategie
  3. Het vaststellen van de hoofdlijnen van leveranciersmanagement.

Hulp nodig bij het maken van een inkoopbeleid en inkoopstrategie? Nevi biedt trainingen en opleidingen voor strategische inkoop.

Tactische inkoop

Tactische inkoopactiviteiten voorzien de bedrijfsprocessen daadwerkelijk van de juiste goederen en diensten. Hierbij gaat het om het doorlopen van het inkooptraject vanaf het specificeren van behoeften tot aan het onderhandelen en contracteren. Bekijk de tactische inkooptrainingen en opleidingen waarbij je meer leert op het gebied van tactische inkoop.

Operationele inkoop

Operationele inkoop omvat alle activiteiten die horen bij de daadwerkelijke uitvoering van de bestelfunctie. Denk bijvoorbeeld aan planning en voorraadbeheer.

Ondersteunende activiteiten

Activiteiten die de inkoopactiviteiten ondersteunen scheppen de voorwaarden voor een goede uitvoering van de inkoopactiviteiten en creëren mogelijkheden voor verbetering.

Log in en download de pdf

Log in en download de pdf

Maak een gratis Nevi account aan, log in en download de pdf met meer informatie.

Meer weten over inkoopstrategie?


Dit kennisdocument bevindt zich in het Nevi Kennislab. Nevi Members hebben onbeperkt toegang en loggen in om de pdf te downloaden. Met een Nevi account kun je 5 artikelen bekijken. Nog geen Nevi account?


Nevi Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, Nevi Talks en ruim 100 inkooptools.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen