Strategisch inkoop

Strategische inkoop

Als strategisch inkoper handel je vanuit inkoopuitgangspunten die zijn afgeleid van de algemene strategie en doelstellingen van een organisatie.

Bekijk alle trainingen strategische inkoop

De inkoopstrategie geeft weer op welke manier een organisatie denkt de inkoopdoelstellingen te realiseren. Deze strategie wordt vaak vastgesteld met een inkoopactieplan of een productgroep actieplan (ook wel: Commodity Strategy Development Plan, CSD).

Definitie strategische inkoop

Strategische inkoop is een term die op allerlei manieren in de literatuur is terug te vinden. Wij definiëren strategische inkoop als: activiteiten die de ontwikkelrichting van de plaats en activiteiten van de inkoopfunctie binnen een organisatie op middellange tot lange termijn beïnvloeden en voorwaarden creëren om activiteiten op overige niveaus effectief en efficiënt te kunnen uitvoeren.

Onderdelen van strategische inkoop zijn:

  • Vertalen van de strategie van de organisatie naar een inkoopbeleid inclusief inkoopdoelstellingen
  • Maken van de inkoopstrategie
  • Vaststellen van de hoofdlijnen van het leveranciersmanagement
  • Aangaan van strategische allianties
  • Investeringen in inkoopsystemen

Meer over strategische inkoop? Neem dan een kijkje in het NEVI Kennislab of volg de Leergang Strategische Inkoop.

Whitepaper: Verandermanagement zonder weerstand

Veranderprocessen in organisaties vereisen een gedragsverandering van betrokken medewerkers. Dat zegt Arend Ardon, consultant en auteur van managementboeken als ‘Doorbreek de cirkel!’ en ‘Ontketen vernieuwing!’ Hij is een van de docenten van NEVI’s Procurement Leadership Program, dat managers inzicht wil geven in het gedrag van teams.

Vraag de gratis whitepaper aan

Incompany trainingen

Alle trainingen worden ook incompany aangeboden. Volg met je team een training op jouw locatie. Incompany training biedt vele voordelen. Zo ben je niet alleen effectief de training aan het volgen, maar ben je ook nog eens bezig met teambuilding en bespaart het je reiskosten en tijd. Kijk hier voor meer informatie over onze incompany trainingen.

Tools

Nevi-Kyos Commodity Tool

Inkopen met de scherpte van een trader? Zo doe je dat!

Deze tool biedt je actuele dagprijzen voor: basismetalen, Nederlandse energieprijzen, tarwe, mais, suiker, cacao en koffie.

Trainingen

NIEUW

Aan de slag met GSES ®

Alle mogelijkheden ontdekken en ervaren van het Platform GSES (Global Sustainable Enterprise System).

Aanbesteden van ICT

Nevi geeft je in deze training praktische handvatten voor werkbare selectie- en gunningscriteria bij IT-aanbestedingen.

NEW

Applying Game Theory in Procurement

How to apply Game Theory in negotiations and get maximum value for the business.

NIEUW

Artificial Intelligence voor Inkoop

De impact van Artificial Intelligence op inkoopprocessen en de rol van inkoopprofessionals. Gaat de inkooprobot ons vervangen?

Best Value Sales

In de training Best Value Sales leer je de inkoper beter begrijpen waardoor je je onderneming maximaal neerzet in je offerte.

Blockchain voor inkoopprofessionals

De impact van Blockchain technologie op inkoopprocessen en de rol van inkoopprofessionals

Circulair Inkopen

Als inkoper neem je in de circulaire economie een sleutelpositie in. Deze training leert je circulair inkopen binnen jouw organisatie.

NIEUW

Design Thinking in Procurement

Design Thinking als methodiek om innovatie, creativiteit en waardecreatie binnen de keten en voor de business te bewerkstelligen. Leer om design thinking toe te passen bij procurement vraagstukken

NIEUW

Inkoopsamenwerking in de zorg

Meer handen en voeten geven aan inkoopsamenwerking? Deze training heeft als doel om inkopers in de zorg concrete handvatten aan te reiken op het gebied van inkoopsamenwerking.

NIEUW

Inkopen in de (groot)handel en retail

Wil jij beter presteren en meer uit jouw inkoop halen? Volg dan nu deze compacte training die is gebaseerd op praktijk situaties waarin vrijwel alle aspecten uit je vakgebied voorbij komen.

Internationaal Contracteren

In de 3-daagse training internationaal contracteren komen alle facetten aan bod waarmee je te maken krijgt als je contracten afsluit met buitenlandse leveranciers.

ISO 20400 Sustainable Procurement

De ISO 20400 training geeft je de tools om maatschappelijk verantwoord inkopen optimaal in te zetten. Je bent hierna op de hoogte van de ISO 20400-richtlijn, zodat je professioneel aan de slag

Leergang Strategische Inkoop

Je leert de strategie van jouw organisatie vertalen naar concrete inkoopacties. Ontdek welke veranderstrategie passend is om jouw toegevoegde waarde zichtbaar te maken.

Masterclass Businessgedreven Inkoop

Aan de slag met het concept van Gerco Rietveld: Businessgedreven inkoop! Benut de kansen in de inkoopmarkt om jouw organisatie succesvoller en weerbaarder te maken.

8 PE Punten

Masterclass Excellent Opdrachtgeverschap

Masterclass over hoe professioneel opdrachtgeverschap aangescherpt en verankerd wordt. Exclusief voor bestuurders/directies van woningcorporaties.

New

Masterclass Futureproof Procurement

Procurement as we know it will not exist in the future at all. We are in the middle of a transition. It’s not the question if procurement will undergo a radical reform, but when. To make sure we

Masterclass Inkopen in de Zorg

Tijdens de masterclass Inkopen in de Zorg praten ervaren zorg- en inkoopspecialisten je bij. Je strategische inkoopkennis is daarna up-to-date.

Meervoudig- en Enkelvoudig onderhands aanbesteden

In deze 1-daagse training leer je conform de Aanbestedingswet Meervoudig- en Enkelvoudig Onderhands Aanbesteden. Een uitdaging!

MSU+ 2.0

Tijdens deze training leer je alles over het MSU+ model. Je leert wat Purchasing Excellence is en hoe je deze beoordeelt.

NLP (Neuro Linguistisch Programmeren)

Tijdens de 2-daagse training NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) leer je de basisprincipes van NLP. Je ontwikkelt communicatievaardigheden, persoonlijk leiderschap en de invloed die jij hebt.

Procurement Executive Program

Tijdens het Procurement Executive Program maak je uitgebreid kennis met de meest actuele ontwikkelingen op inkoopgebied. Na het volgen van deze leergang ben je weer helemaal ‘inkoop-up-to-date’.

Regisserend opdrachtgeverschap

Regisserend opdrachtgeverschap is een ontwikkelingsproces voor woningcorporaties. Tijdens deze training nemen wij je mee in die transitie.

Strategisch Kostenmanagement

In de training Strategisch Kostenmanagement leer je de winstgevendheid van jouw organisatie op de lange termijn waarborgen.

NIEUW

Sustainable footprint

De Sustainable Footprint stelt je in staat om een integrale duurzame voetafdruk van jouw producten, diensten en projecten te berekenen.

Verandermanagement voor Inkopers

Ben jij als inkoper betrokken bij verandering? In de 2-daagse training Verandermanagement voor inkopers leer je hoe je wèl het verschil maakt.

Vergroot je impact - persoonlijke groei in 5 dagen

Wil jij inkoop beter op de kaart zetten in jouw organisatie? Wil je meer overtuigingskracht? Met deze training vergroot jij je eigen impact.

Vested Executive Education Course

The Vested approach turns traditional buyer-supplier relationships on their head – creating a highly collaborative, purpose built relationship.

Sign up now for the next course.

Waardegericht Inkopen

Aan de slag met het nieuwe concept van Gerco Rietveld: Waardegericht inkopen! In deze masterclass leer je hoe je systematisch waarde toevoegt vanuit inkoop aan je organisatie. 

Workshop Spendanalyse - Advanced

Meer uit je spendanalyse halen? De Advanced workshop Spendanalyse gaat dieper in op alle mogelijkheden.

Vragen of studieadvies?

Bel (088) 33 00 700 tussen 8.00 en 17.30 uur of mail ons.

Liever persoonlijk opleidingsadvies? Stuur een e-mail voor een afspraak bij ons op kantoor.

Wij helpen je graag!