Nevi
0
Nieuws

Overspoeld door de tweede golf?

Artikel 2 minuten september 2020

Krijgt het coronavirus ook in de herfst een grote impact op de supply chain in de zorg? Na de persconferentie gisteravond lijkt het er steeds meer op. Verpleegkundigen vrezen een zware tweede golf, longartsen denken dat het nóg drukker wordt dan in het voorjaar, alarmbellen op het coronadashboard van ziekenhuizen gaan af omdat het aantal intensive care-opnames te snel oploopt en in de Randstad moet de reguliere zorg al afgeschaald worden. Zijn we klaar voor een 2e golf?

Testen

Testen, testen, testen.  Zorgorganisaties zijn naarstig op zoek naar testcapaciteit om hun medewerkers te kunnen testen op COVID-19. Zo is er bij de GGD voorrang voor zorgmedewerkers, dit is meestal niet afdoende door lange wachttijden. Hierdoor ontstaan er diverse (inkoop) initiatieven om snellere dienstverlening en testcapaciteit in te kopen. Bijvoorbeeld het voorbeeld uit Zwolle, hierin werken zorgorganisaties samen met het ziekenhuislaboratorium. Een ander voorbeeld is GGNet een GGZ instelling die op het terrein een commerciële testlocatie faciliteert waar gisteren de eerste mensen zijn getest.

Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH)

Ik hoor gelukkig goede berichten over persoonlijke beschermingsmiddelen, de meeste instellingen hebben hun voorraad goed op orde en als inkopen via de reguliere leveranciers niet lukt heeft het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen en hulpmiddelen beschikbaar. Op de lange termijn kan het echter wel nijpend worden dus bereid je ook daarop voor.

Brexit

We staan echter voor meer uitdagingen, zeker nu een harde Brexit bijna onvermijdelijk lijkt. Terwijl er in Groot Brittannië nagedacht wordt hoe een wachtrij van 7.000 vrachtwagens vermeden kan worden blijkt uit een inventarisatie van inkoopafdelingen dat 10% van de leveranciers nog niet Brexit-proof is. Deze leveranciers voldoen aan 1 of meer van deze 3 criteria:

  1. Nog geen Europees CE certificaat voor alle producten.
  2. Productie in Engeland.
  3. Magazijn in Engeland (geen magazijn in Europe).

En kijk voor meer informatie over de inkoop en invoer van goederen uit het VK ook eens op de website van de douane.

Medische hulpmiddelen

En dan is er ook nog de MDR. Veel informatie over de nieuwe regels voor medische hulpmiddelen (MDR) en in-vitro diagnostica (IVDR) is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Genoeg te doen dus!

Evaluatie AIVG 2017

Verder ben ik blij dat we van start zijn gegaan met de evaluatie van de AIVG 2017. De werkgroep waarin zowel inkoop als industrie vertegenwoordigd is kwam vorige week voor het eerst bij elkaar. Nog steeds is de oproep: Heb je uit jouw praktijk opmerkingen of ideeën over de AIVG en/of de modules, laat het ons weten via zorg@nevi.nl!

Kort corona nieuws

Tot slot net als in het Journaal nog kort corona nieuws:

Ik wens je verder veel lees, luister én kijkplezier met de nieuwsbrief! Ontvang je ‘m nog niet meld je dan hier aan.

Vragen of ideeën? Mail me dan via t.vangeijlswijk@nevi.nl.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren