Nevi
0
Nieuws

Inkoop zorgt voor duurzaam beheer van het groene erfgoed van Nederland

Nieuws 5 minuten 05 augustus 2019

Mario Stefanutto is hoofd inkoop bij Staatsbosbeheer. Hij vertelt over zijn werk en laat zien wat professionele inkoop bijdraagt aan organisatiedoelstellingen én aan de maatschappij.

Mario Stefanutto is hoofd inkoop bij Staatsbosbeheer. Zij beheren ruim 265.000 hectare natuurgebied en doen dat op een zo duurzaam mogelijke manier.

De impact van inkoop in beeld: Staatsbosbeheer

Toen Mario een aantal jaar geleden startte bij Staatsbosbeheer, merkte hij al snel dat er nog veel winst te behalen was op het gebied van inkoop. Mario: “Mijn doel was om het inkoopbewustzijn binnen de organisatie te vergroten. De inkoop was enorm versnipperd. De lijn bepaalt en betaalt, maar inmiddels gebeurt dat vanuit een centraal gecoördineerde inkoop. Wij stimuleren om vooraf goed na te denken over wat je wel en juist niet van de markt verwacht. Daarop doorvragen en handelen levert veel voordelen op.” 

Door het slim verbinden van leveranciers aan Staatsbosbeheer, zijn al veel resultaten geboekt. Allereerst op het gebied van besparingen. Mario benadrukt hierbij dat deze zeker niet alleen zitten in een lagere prijs, maar juist door dingen niet meer of anders doen dan voorheen. “Het geeft voldoening om bij te dragen aan deze eye openers, die ook nog eens direct waarde opleveren voor de organisatie.”

Vanuit inkoop wordt rechtstreeks bijgedragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Staatsbosbeheer. Mario: “We zorgen er bijvoorbeeld voor dat al het materieel wordt voorzien van biologisch afbreekbare smeermiddelen en oliën, zonder dat dit de prestaties beïnvloedt. Inkoop biedt ondersteuning bij het contracteren en beheert vervolgens de contracten en prestaties. De lijn kan zich hierdoor op zijn eigen kerntaken richten en ziet ons echt als partner." 

Mario’s missie om het inkoopbewustzijn binnen Staatsbosbeheer te vergroten, is dan ook meer dan geslaagd.

Impact van inkoop in beeld

In de serie ‘De impact van inkoop in beeld’ vertellen inkoopprofessionals uit het NEVI-netwerk over hun werk en laten zij zien wat professionele inkoop bijdraagt aan organisatiedoelstellingen én aan de maatschappij. 

Delen

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren