Nevi
0
Nieuws

Groot tekort geschikte inkopers overheid

Nieuws 12 juni 2018

Dat blijkt uit een recente analyse van UWV. Volgens de Rekenkamer (2017) ontstaan er onder meer door de tekorten aan medewerkers fouten in het inkoopproces.

De Nederlandse overheid heeft grote moeite met het werven van voldoende geschikte inkopers. Dat blijkt uit een recente analyse van UWV. Volgens de Rekenkamer (2017) ontstaan er onder meer door de tekorten aan medewerkers fouten in het inkoopproces. Het Rijk heeft een slechtere concurrentiepositie in de hogere salarisschalen ten opzichte van de private sector. 


Instroom_inkopers_publiek


Beperkte instroom starters publieke inkoopfuncties


De instroom van starters in publieke inkoopfuncties is beperkt. In de opleidingsprogramma’s van onderwijsinstellingen zou er weinig aandacht uitgaan naar (publieke) inkoop, stelde oud-minister Dijsselbloem vorig jaar. De Rekenkamer verwacht dat de tekorten op gebied van inkoop de komende jaren zullen toenemen. 


Traineeship en convenanten


Op inkoopgebied wordt gewerkt aan het oplossen van de tekorten bij de overheid. Verschillende ministeries hebben gezamenlijk traineeships voor inkoop opgezet. Ook NEVI draagt haar steentje bij en heeft met diverse hogescholen convenanten afgesloten, waarmee instroom in de inkoopvakopleidingen eenvoudiger wordt. In Deal! van deze maand (29 juni 2018 op de mat) staat de arbeidsmarkt voor inkopers centraal. Die markt is zeer gespannen, zoals blijkt uit de Deal!-NEVI Nationale Inkoopenquête 2018Meer over Inkopen en Aanbesteden


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen