Kostenmanagement

Kostenmanagement draait om alle activiteiten die nodig zijn om de financiële status in een project inzichtelijk te maken, te beheersen en hierover verantwoording af te leggen.

Bekijk alle kostenmanagement trainingen

Kostenmanagement & TCO

TCO en kostenmanagement, twee belangrijke termen die vaak door elkaar worden gehaald. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk? Bij kostenmanagement draait het voornamelijk om alle activiteiten die nodig zijn om de financiële status in een project inzichtelijk te maken, te beheersen en hierover verantwoording af te leggen. 

TCO is een afkorting van Total Cost Ownership en hierbij wordt de economische levensduur van de gehele onderneming in kaart gebracht. TCO kan als onderdeel van kostenmanagement gezien worden, maar fungeert voornamelijk als benchmark om kosten van bepaalde producten of diensten met elkaar te vergelijken.

Wat is kostenmanagement?

Kostenmanagement is het geheel van methoden en technieken om de kosten van een onderneming te bepalen, te beheersen en te managen. Dit betekent een continu proces van begroten, budgetteren, bewaken en bijsturen. Alleen op die manier wordt het risico op kostenoverschrijding tot een minimum beperkt. Kostenmanagement wordt ook wel 'Total Cost of Ownership’, ‘Should Cost’ en ‘Integrated Supply Chain focus’ genoemd en komt steeds vaker voor in strategische inkoopplannen.
Lees ook de september 2018-editie van vakblad Deal!, thema Kosten in het Nevi Kennislab (inloggen vereist).

Managen van kosten blijft vaak lastig

In praktijk blijken bedrijven grote moeite te hebben om inzichtelijke kosteninformatie te genereren en om inzicht te krijgen in de winstgevendheid van producten, klanten en activiteiten. Een inkoper richt zich op de kosten van de in te kopen dienst of het in te kopen product en kijkt vaak niet naar kosten in de gehele (toeleverings)keten.

Wat is strategisch kostenmanagement?

Strategisch kostenmanagement (SCM) is in tegenstelling tot traditioneel kostenmanagement extern gericht.  Het is gericht op schakels in en rond de eigen waardeketen en gefocust op het creëren van concurrentievoordelen. De focus ligt hierbij op het strategisch managen van alle kosten. 

De betekenis van TCO

De Total Cost of Ownership (TCO) analyse is een uitstekende benadering voor het begrijpen van de reële kosten die de beslissing tot uitbesteden met zich meebrengt, en die niet zozeer de nadruk op de prijs alleen legt. Total Cost of Ownership heet ook wel life cycle cost analysis of levensduurcyclus. Niet alleen de aanschafkosten maar de gehele economische levensduur wordt berekend. TCO is een onderdeel van kostenmanagement. Wil je meer weten over de TCO, of hoe je de TCO berekent? Bekijk hier onze gedetailleerde uitleg over het begrip.

 

In gesprek met Jan Roddeman over kostenbeheersing

Whitepaper: Effectieve kostenreductie: een nieuw perspectief

Kosten besparen kan op verschillende manieren. Inkoop bemoeit zich vaak alleen met het verlagen van de inkoopprijs, terwijl de substantiële besparingen te behalen zijn door het verlagen van de integrale kosten in de gehele supply chain. Wie écht wil besparen, vervangt de Chief Procurement Officer voor een Chief Value Officer. Zijn voornaamste taak: maximale waarde creëren in de gehele keten tegen minimale kosten. Dat zegt Jan Valkhof, associate NEVI-Purspective en trainer.

Vraag de gratis whitepaper aan

Wil je meer weten over Kostenmanagement?

Bekijk in Nevi Kennislab diverse artikelen en tools, lees de september 2018-editie van vakblad Deal! met thema Kostenmangement, abonneer je op de maandelijkse Nevi Inkoopmanagersindex, bezoek een Nevi-event, of volg een van onze trainingen! Kostenmanagement is zo inkoopgeneriek en belangrijk in het inkoopvak dat het eigenlijk in vrijwel alle Nevi opleidingen en trainingen aan de orde komt. Hieronder zie je onze specifieke Kostenmanagement trainingen.

Inschrijven nog steeds mogelijk: ontwikkel jezelf vanuit huis of schrijf je alvast in voor het najaar

In deze bijzondere tijden is ook de manier van leren aan veel veranderingen onderhevig. Met ons online aanbod kun jij je vanuit huis blijvend ontwikkelen op specifieke onderwerpen, zoals cost- en contractmanagement of onderhandelen. Liever klassikaal les? Schrijf je dan alvast in voor onze opleidingen en trainingen die in het najaar starten! 

Incompany trainingen

Alle trainingen worden ook incompany aangeboden. Volg met je team een training kostenmanagement op jouw locatie. Incompany training biedt vele voordelen. Zo ben je niet alleen effectief een training Kostenmanagement aan het volgen, maar ben je ook nog eens bezig met teambuilding en bespaart het je reiskosten en tijd. Kijk hier voor meer informatie over onze incompany trainingen.

Tools

Nevi Inkoopmanagersindex (PMI)

Dé economische indicator voor de productiesector! Onmisbaar voor elke inkoper. 

Weet wanneer het wel of niet het goede moment is om jouw commodity in te kopen 

Nevi-Kyos Commodity Tool

Inkopen met de scherpte van een trader? Zo doe je dat!

Deze tool biedt je actuele dagprijzen voor: basismetalen, Nederlandse energieprijzen, tarwe, mais, suiker, cacao en koffie.

WhatsThePrice Tool - light

Inzicht in prijsontwikkelingen? Altijd onder handbereik!

Je krijgt snel inzicht in prijs en prijsontwikkelingen van meer dan 100 meest relevante commodities. Je kunt eenvoudig de prijzen

Trainingen

Online

Cost Management E-Learning

After taking this course, learners should have a good understanding about total cost management. 

Online

Finance for Non Finance E-Learning

After taking this course, learners should understand financial terms and be able to interpret financial documents and ratios.

NIEUW

Inkopen van flexibele arbeid

Houd jij je bezig met het inkopen van flexibele arbeid? Vanaf 1 januari is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) een feit. Tijdens deze training worden al je vragen beantwoord!

Online

Legal E-Learning

After taking this course, learners should have sufficient knowledge to deal with legal issues in procurement. 

NEW

Next level supplier relationship management

Become a customer of choice and improve supplier satisfaction by realizing cost savings and innovation. Enroll now for the training supplier relationship management with suPlay!

Strategisch Kostenmanagement

In de training Strategisch Kostenmanagement leer je de winstgevendheid van jouw organisatie op de lange termijn waarborgen.

Workshop Spendanalyse - Advanced

Meer uit je spendanalyse halen? De Advanced workshop Spendanalyse gaat dieper in op alle mogelijkheden.

Vragen of studieadvies?

Bel (088) 33 00 700 tussen 8.00 en 17.30 uur of mail ons.

Liever persoonlijk opleidingsadvies? Stuur een e-mail voor een afspraak bij ons op kantoor.

Wij helpen je graag!