Inkoopvolwassenheidsmodel

Het inkoopvolwassenheidsmodel, ontwikkeld door Emeritor in 1998, is bedoeld om organisaties te ondersteunen bij hun activiteiten om een professionele inkoopfunctie te creëren. Het model bevat 9 elementen die allen in opeenvolgende fasen van volwassenheid zijn ingedeeld. Benieuwd welke elementen het inkoopvolwassenheidsmodel bevat en hoe je het model goed kunt inzetten?

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Wat is het inkoopvolwassenheidsmodel?

Het inkoopvolwassenheidsmodel legt de volwassenheid van verschillende inkoopfuncties bloot. Aan de hand van dit model krijgen inkopers een beter inzicht in de inkoopsituatie van hun bedrijf. Het model kent vijf volwassenheidsniveaus. Hoe volwassener de inkoopfuncties en processen worden, hoe meer samenwerkingsverbanden worden aangegaan, hoe vaker leveranciersprestaties worden gemeten en verbeteracties worden uitgevoerd. Met behulp van de zelfanalyse, kun je de inkoopfuncties in jouw bedrijf beoordelen op inkoopvolwassenheid.

Zelfanalyse inkoopvolwassenheidsmodel

Zoals aangegeven bevat het inkoopvolwassenheidsmodel 9 elementen. In de zelfanalyse vind je voor elk element een aantal mogelijke vragen en de bijbehorende scores in de opeenvolgende fasen van volwassenheid. Zo kun je dus voor jouw bedrijf uitrekenen hoe volwassen de inkoopfunctie van jouw bedrijf is. Wil jij de zelfanalyse van het inkoopvolwassenheidsmodel doorlopen? Deze vind je terug in de pdf. 

Log in en download de pdf!

Trainingen in inkoop

Wil je je meer ontwikkelen op het gebied van inkoop? NEVI biedt geschikte inkooptrainingen en opleidingen, die het inkoopproces van jouw bedrijf kunnen vergemakkelijken. Tijdens de opleiding of training leer je, onder leiding van deskundige docenten veelal uit de praktijk, inkooptechnieken die je direct in de praktijk kunt brengen bij jouw bedrijf.  

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.