Nevi
0
Trainingen

Waardegerichte Inkoop

Na zijn succesvolle boek ‘Inkoop een nieuw paradigma’ heeft Gerco Rietveld de waardegerichte inkoop uitgewerkt in een nieuw boek: “Waardegerichte Inkoop – Inkoop op strategisch niveau”. Deze exclusieve training reikt deelnemers de inzichten, bouwstenen en knowhow aan om inkoop te transformeren van een ondersteunende rol naar een volwaardige functie waarmee de organisatie (meer) klantwaarde en maatschappelijke waarde kan realiseren.

Waar komt de term Waardegerichte Inkoop vandaan? 

Het boek van Gerco Rietveld, Inkoop – een nieuw paradigma, sloeg in 2009 in als een bom. Inmiddels heeft Rietveld zijn vierde boek uitgebracht en daarin werkt hij de nieuwe heilige inkoopgraal uit: Waardegerichte inkoop. Waardegerichte inkoop plaatst inkopers in het hart van het primaire proces van het bedrijf of organisatie en kan een enorme boost geven aan het inkoopvak. Het verandert de omgang met leveranciers totaal en vraagt ook om andere competenties van inkoop. Rietveld: “Het gaat om systematische waardetoevoeging vanuit inkoop. Want alleen dan kan inkoop transformeren van een ondersteunende functie naar een volwaardige businessfunctie.”

Wat houdt de Masterclass Waardegerichte Inkoop in?

Het inkoopvak zoals we dat nu kennen en toepassen richt zich op het van externe bronnen betrekken van de benodigde goederen en diensten tegen de meest gunstige voorwaarden (gangbare definitie van inkoop). Inkoop richt zich dus op het optimaliseren van de input. Waardegerichte inkoop daarentegen richt zich op het optimaliseren van de output, of nog beter de uitkomsten (outcomes), en gaat daarmee een grote stap verder dan de conventionele inkoop. Businessdoelen helpen realiseren. Klantwaarde creëren. Daar draait de waardegerichte inkoop om. We kopen dan geen producten meer, maar uitkomsten die voor de klanten van onze organisatie waardevol zijn. Bijvoorbeeld een inkoopdeal die ertoe leidt dat de klant van onze organisatie veel sneller geholpen wordt.

Voor wie is de Masterclass Waardegerichte Inkoop? 

Deze training is geschikt voor de private en publieke inkoopprofessionals die actief zijn op strategisch/tactisch niveau:

 • Inkoopdirecteuren/-managers
 • Inkoopstaffunctionarissen (verantwoordelijk voor inkoopprofessionalisering)
 • Categoriemanagers
 • Senior inkopers die de meer complexe tenders/aanbestedingen verzorgen

Een strategisch/tactisch werk- en denkniveau is wenselijk, evenals minstens vijf jaar inkoopervaring. 

Waardegerichte Inkoop

Welke onderwerpen komen er aan bod?

Deze training behandelt de volgende onderwerpen:

 • Strategische inkoop: fabels en feiten
 • Theorie en praktijkvoorbeelden over waarde, klantwaarde, klantreis en waardeketen 
 • Het opzetten van waardegerichte transacties (tenders/aanbestedingen)
 • Van fragmentarische naar systematische waardetoevoeging: de opvolger van categoriemanagement
 • Strategieontwikkeling voor waardegerichte inkoop
 • Inkoop op de executive agenda
 • Gevolgen voor de organisatie van inkoop

Ook incompany

Deze training organiseren wij ook incompany. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bel voor meer informatie: (088) 330 07 00.

De praktijkexpert

Veelgestelde vragen

Vrijwel alle trainingen worden ook incompany gegeven. Volg met je team een training toegespitst op je branche of organisatie of pak met maatwerk jullie specifieke uitdagingen aan. Interesse? Lees meer over incompany en maatwerk.
Bij een aantal hotels neemt Nevi tot 2 weken voor aanvang van de training kamers in optie. Het beste is dus om zelf rechtstreeks contact op te nemen met de accommodatie en te informeren naar de mogelijkheden en prijzen. 
Bij veel trainingen maken we gebruik van een online leeromgeving. Hier kun je je studiemateriaal altijd en overal raadplegen.  
Je krijgt een certificaat van deelname, studiemateriaal, lunch, hapjes en drankjes.  

Naast de erkende opleidingen heeft Nevi ook een ruim aanbod van leergangen, masterclasses en trainingen.  

Wil jij je inkoopkennis vergroten, maar heb je geen tijd voor een langdurige opleiding? Kies dan voor leergang. In onze leergangen komen de meest essentiële onderdelen uit onze opleidingen in hoog tempo aan bod.   

In onze masterclasses staan relevante theorieën en hun toepasbaarheid in de inkooppraktijk centraal. 
  
Wil jij in één of enkele dagen worden bijgespijkerd op specifieke thema’s, zoals aanbesteden, Best Value Procurement of kostenmanagement, dan is een training voor jou een goede keuze.  

Werkgevers die gedurende de coronacrisis een beroep (willen) doen op loonkostensubsidie, de NOW-regeling, worden verplicht om hun werknemers te stimuleren zich te laten omscholen of bijscholen. Wil je meer weten over om- of bijscholen via Nevi? Of heb je een scholingsvoucher van het UWV? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies, we helpen je er graag bij!
Nevi stelt de veiligheid van haar bezoekers, cursisten en medewerkers voorop. Wij volgen de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet en laten ons hierin leiden door het advies van het RIVM over de eventueel te nemen maatregelen. Bekijk alle veelgestelde vragen over Nevi en het Coronavirus

Heb je nog een andere vraag?

Neem gerust contact op met ons Klant contact center, wij helpen je graag verder!

Waardegerichte Inkoop

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren