Nevi
0
Nieuws

Iedereen is van de wereld…

Artikel 2 minuten mei 2018

Karin van IJsselmuide geeft haar visie over Maatschappelijk verantwoord inkopen en wat het voor de inkoopfunctie betekent.

Want ik hef het glas op jouw gezondheid want jij staat niet alleen… Leuk en toepasselijk om met de tekst van The Scene uit 2007 te kunnen starten voor een reeks van duurzame blogs. Want als er iets is dat je niet alleen kan maar wel een enorme positieve impact heeft dan is het wel Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Maar dan is het wel handig als je daarvoor dezelfde taal met elkaar spreekt en dezelfde aanpak  hanteert zodat er ook echt een verschil wordt gemaakt. En dat is dus precies de reden dat ik mij met tientallen landen en organisaties de afgelopen jaren heb mogen bezighouden met het opstellen van een standaard: ISO 20400, de internationale MVI-richtlijn.  

Maar Inkoop is toch maatwerk? Iedereen koopt toch andere producten en diensten, bij andere leveranciers met andere contracten en andere budgetten, hoor ik jullie nu vast denken. En natuurlijk dat verandert ook echt niet met deze standaard. Want eigenlijk is dit meer een standaard om op maat te kunnen inkopen. Volgen jullie het nog? Het gaat vooral om het proces waarbij iedereen dezelfde aanpak hanteert in zowel ontwikkelingslanden als westerse welvarende landen, bij grote en kleine organisaties, publiek en privaat en door directies, management, budgethouders, inkopers en leveranciers. Heldere praktische stappen die voor iedereen makkelijk te volgen zijn.  

Als er iets is dat verbroedert en bij iedereen leeft in de wereld zijn het wel de Olympische Spelen. Wat leven we allemaal mee en wat genieten we daarbij van alle verschillende sporten, landen, deelnemers en hun prestaties. En als zelfs landen als Noord- en Zuid-Korea naast en met elkaar optrekken dan weet je het kan gewoon: samen een positieve impact creëren. Ik kijk nu al uit naar de volgende  Olympische Spelen in Tokyo 2020 die op dit moment geheel volgens ISO 20400 wordt ingekocht. Hier wordt je toch blij van! 

Wil jij ook blij worden en een positieve duurzame impact op producten, diensten en leveranciers creëren? Maar weet je niet hoe en waar te beginnen? Op 4 juni a.s. gaat de gratis! online maatwerkhulp Webtool ISO 20400, de implementatiecoach voor MVI live. Je krijgt hiermee inzicht in de eigen inkooppraktijk en in de mate waarin MVI wordt toepast in de toeleveringsketen. Daarnaast wordt voorzien in een op maat gegenereerd werkboek met toelichtingen, opdrachten en acties gericht op het individuele groeiproces. Neem voor meer informatie contact op met Erik van Assen, NEVI Kennislab, e.vanassen@nevi.nl

Samen de wereld een beetje mooier maken, ik zeg: Proost! 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren