Nevi
0
Nieuws

Iedere dag is een duurzame (dins)dag

Artikel 3 minuten september 2019

Als manager Maatschappelijke Programma’s bij Nevi komen Duurzaamheid, MVO, Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en Sustainability eigenlijk elke dag voorbij, en is elke dag voor mij een Duurzame dag.

Terug van een heerlijke vakantie en een overvolle mailbox, iedereen kent dat. Zo ook mijn mailbox eind vorige week. Meer dan de helft van de berichten in mijn mailbox ademt duurzaamheid. Als manager Maatschappelijke programma’s bij Nevi komen duurzaamheid, MVO, maatschappelijk verantwoord inkopen en sustainability eigenlijk elke dag voorbij, en is elke dag voor mij een duurzame dag. 

Duurzaamheid binnen Inkoop is al heel lang mijn drijfveer. Zowel privé bij het boodschappen doen (ja ook op vakantie en toen waren de repen van Tony Chocolony zwaar favoriet), maar ook zakelijk door het ontwikkelen van duurzaamheidsprogramma’s, het geven van advies Duurzaam Inkopen aan de Overheid, het beoordelen van duurzaamheidskeurmerken bij Stichting Milieu keur en natuurlijk door als voorzitter de MVI-richtlijn ISO 20400 namens Nederland op de kaart te zetten. Dit voorjaar ben ik gevraagd als coördinator van één van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, de SDG 12. Een eervolle functie waarbij het doel om te komen tot een wereld met duurzame productie en – consumptie centraal staat. Een belangrijke taak waar al mijn eerdere activiteiten op dit gebied mooi samenkomen. En dat is te zien aan mijn mailbox. 

Een bloemlezing: 

  • Een nieuw project dat onlangs van start is gegaan, is LOF. Een pilotproject in de provincie Limburg om de keten van gezonde voeding te verduurzamen. De bootcamps gaan bijna van start en de organisaties waarmee we samenwerken hebben niet stil gezeten tijdens mijn vakantie. 
  • De Green Deal Duurzame Zorg komt ook veelvuldig voorbij. Voor het ministerie VWS verzorgen wij later dit jaar diverse workshops voor inkopers in de Zorg en deze moeten natuurlijk inhoudelijk afgestemd en gepland worden. Een flinke klus die we met een klein team binnen Nevi verder oppakken. 
  • En natuurlijk de kick off van de Teams van Deskundigen die Nevi heeft opgericht om de maatschappelijke programma’s verder vorm te geven. Naast Duurzaamheid, is ook Professioneel Opdrachtgeverschap, Betaalbare Zorg en de Toekomst van Inkoop een belangrijk thema. Begin oktober gaan we nog actiever) aan de slag met deze vier thema’s. 
  • Allerlei agendaverzoeken en verslagen voor SDG-bijeenkomsten, duurzaamheidsoverleggen en het geven van presentaties en trainingen over MVI.

Tot slot een verzoek voor medewerking aan een filmpje voor studenten over SDG12. Natuurlijk werk ik daar graag aan mee! De jonge generatie heeft duurzaamheid in de genen.  Maar nu ga ik eerst mijn interview aan Duurzaamheid.nl doorlezen en van feedback voorzien. Ook hier een link naar de jonge generatie. In dit interview start ik een correspondentie met Ronja, de junior-coördinator SDG 12. Leuk om te lezen hoe zij als kinderambassadeur betrokken is en als boegbeeld wil dienen.  

Kortom, de vakantie is weer voorbij maar wat heb ik er weer zin in! 

Zoals ik in het begin al zei: iedere dag is een duurzame (Dins)dag! 

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren