Nevi
0
Nieuws

Reden voor feeststemming binnen de industrie?

Artikel 3 minuten juli 2021

De Nevi PMI rijgt afgelopen maanden record na record aan elkaar, reden om champagne open te trekken en het krachtige herstel van de Nederlandse industrie te gaan vieren zo zou je zeggen.Tegelijkertijd brengt deze snelle groei stevige uitdagingen met zich mee voor inkopers binnen de Industrie rondom beschikbaarheid van grondstoffen, personeel en beschikbare productiecapaciteit. Dit zet mogelijk zelfs de rem op de groei doordat productiecapaciteit niet optimaal kan worden benut en inkoopprijsstijgingen die beperkt kan worden doorberekend. De media staat dagelijks vol met voorbeelden over chiptekorten, fietsonderdelen met levertijden van 55 maanden en ga zo maar door.

Toch is er naar onze opinie meer aan de hand. De coronacrisis lijkt een aanjager van een reeds ingezette verandering en aanpassing op grote mondiale uitdagingen, zoals:

  • Focus op maatschappelijk bewustzijn en duurzaamheid
  • Digitalisering zowel van productieprocessen maar zeker ook van informatie- en datastromen
  • Verschuiving in Geopolitieke verhouding zoals door de trade war tussen Amerika en China
  • Innovatie als antwoord op het borgen van onze welvaart, welzijn en werkgelegenheid

Veel van de genoemde voorbeelden speelden natuurlijk ook al voor de coronacrisis en heeft de crisis laten zien hoe afhankelijk we zijn van elkaar en dat de kennis van onze toeleverketens soms te wensen overliet. Een crisis in deze omvang laat zich natuurlijk moeilijk in voorafgaand bepaald scenario vangen. In bedrijven is de vraag soms bijna volledig weggevallen of juist exponentieel gestegen. 

Ik zie corona als een trigger voor verandering en het activeren van nieuwe kennis en vaardigheden.

Veel leesplezier!

René van den Hoven

Deel dit bericht met anderen!

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren