Nevi
0
Nieuws

Orders blijven binnenstromen – NEVI PMI® juli 67.4

Nieuws 3 minuten 02 augustus 2021

De NEVI PMI® van juli kwam uit op 67.4, het op twee na hoogste cijfer in de geschiedenis van de PMI.

De NEVI PMI® van juli kwam uit op 67.4, het op twee na hoogste cijfer in de geschiedenis van de PMI. Het aantal nieuwe orders steeg in de op twee na grootste mate ooit, waarbij de exportorders zelfs meer toenamen dan in juni en het record van mei benaderden.

De toename van de productie nam iets af in vergelijking tot juni, maar bleef zeer groot. Omdat de productietoename achterbleef bij de groei van de orders, namen de achterstanden opnieuw fors toe en daalde de voorraad gereed product sterk. De uitbreiding van de werkgelegenheid was de negende op rij en een van de grootste ooit, zij het dat de toename minder groot was dan vorige maand.

De levertijden waren in juli wederom aanzienlijk langer en de producenten vergrootten hun buffervoorraad verder. De inkoopprijsinflatie bereikte voor de vierde achtereenvolgende maand een recordniveau en de verkoopprijsinflatie liet hetzelfde recordniveau zien als in juni. De bedrijven bleven positief over de komende 12 maanden, maar dit optimisme was wel het kleinst in vijf maanden.

Personeelstekort keert terug door snelle groei industrie
“Toeleveringsketens raakten in juli nog meer ontregeld door de overstromingen in Duitsland, België, Luxemburg en Nederland, wat in sommige regio’s leidde tot sluiting van fabrieken en stremming van vervoer over het spoor, de weg en de binnenwateren.” zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie. “Nu de productie zich heeft hersteld van het crisisjaar 2020 steekt ook een oud probleem opnieuw de kop op: personeelstekort. In juli nam de werkgelegenheid in de Nederlandse industrie voor de negende maand op rij toe, in het hoogste tempo sinds 2018 bovendien. Sommige ondernemers geven aan nu al onvoldoende personeel te kunnen vinden. Gezien de snelle groei van de industrie verwacht ABN AMRO dat dit tekort verder toeneemt.”

Deel dit bericht met anderen!

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen