Nevi
0
Nieuws

Bouwsector in 10 jaar nauwelijks duurzamer

Nieuws 1 minuten 08 januari 2021

Het ontbreekt aan lef onder overheidsinkopers en geld, aldus een onderzoek van CE Delft.

De bouwsector is nauwelijks duurzamer geworden van ruim tien jaar duurzaam inkopen. Dat zeggen deskundigen van CE Delft. Ze dringen aan op verplichte maatregelen met flinke subsidies zoals bij de energietransitie al gebruikelijk is. "De meeste miljarden gaan op aan windturbines. Maar, stimuleer nu ook eens circulaire woningen of duurzamer asfalt."

“Ambtenaren weten niet goed hoe ze de ambities van bestuurders op papier moeten krijgen in bestekken en aanbestedingen. Je hoeft geen goeroe te zijn, maar duurzaam inkopen zit nog onvoldoende in het DNA van bestekschrijvers”, duidt Jos van Alphen van het Aanbestedingsinstituut de cijfers.

Launching customers

Hij stelt dat het ontbreekt aan lef onder overheidsinkopers. Geld speelt ook een hoofdrol. Hoe dan ook: “We moeten naar een hoger niveau, want dit helpt de innovatieve bouwer die investeert in duurzaam asfalt niet, nee. Als niet expliciet wordt gevraagd om dat koud te draaien in plaats van warm wordt het nooit duurzamer. Dat komen we vaker tegen. Ik heb het idee dat bouwers met innovaties te vaak worden gewantrouwd. Om duurzame innovaties van de grond te krijgen heb je launching customers nodig.”

Pilotprojecten

Te vrijblijvend. Dat is de kern van het probleem, stellen de twee experts van CE Delft. Bestuurders willen wel, maar inkopers krijgen het zelden als harde opdracht mee. “En innovaties zoals een plastic fietspad een kans geven via aanbestedingen is eigenlijk niet goed mogelijk. Daarvoor zal je als overheid andere instrumenten moeten gebruiken, zoals pilotprojecten”, aldus Bergsma. 
De Graaff: “De overheid heeft erg aangestuurd op energie. Dat verklaart ook het succes van energienul-woningen, zeker in de nieuwbouw. Wethouders bieden tegen elkaar op om wie het meest energiezuinige wijkje van allemaal heeft.”

Geert Bergsma en Lonneke de Graaff zijn expert op het gebied van groene aanbestedingscriteria.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen