Nevi
0
Nieuws

KPN kiest voor praktische vertaalslag naar duurzaam inkopen

Nieuws 26 juli 2018

De incompany workshop ISO 20400 zorgde voor de juiste interne afstemming.

ISO 20400 is de eerste internationale standaardrichtlijn voor duurzaam inkopen. Bij telecombedrijf KPN, dat als ambitie heeft ‘de groene verbinder’ van Nederland te zijn, gaf NEVI-Purspective onlangs een workshop over de standaard. Zo’n veertig inkopers bezochten de incompany workshop. “Wij zoeken al langer naar handvatten om hier invulling aan te geven. Daarom is de workshop heel goed ontvangen.”
De ‘why’ van duurzaamheid staat al langer centraal in de bedrijfsvoering van KPN. “Wij willen de groene verbinder van Nederland zijn”, zegt Jeroen Cox, verantwoordelijk voor de afdeling Energie & Milieu bij KPN. Al in 2011 schakelde het bedrijf over op groene stroom en sinds 2015 is KPN klimaatneutraal. In 2025 moet de operatie volgens de principes van cradle-to-cradle verlopen en vóór 2030 zal afscheid zijn genomen van fossiele brandstoffen. De in samenwerking met KPMG ontwikkelde roadmap onderscheidt vier verschillende domeinen, waaronder inkoop. Ook zijn er drie ondersteunende tracks, waarvan het betrekken van medewerkers er één is.

Winnaar gratis incompany training

Tijdens het Nationaal Sustainability Congres, dat in november 2017 plaatsvond in Nijmegen werd door NEVI een gratis deelname aan de 2-daagse training Sustainable Procurement verloot. Cox won de training, maar wilde graag in breder KPN verband Sustainability oppakken. Dus werd de training omgezet naar een incompany workshop op 16 april, gegeven door NEVI trainer Karijn van IJsselmuide. Aan de orde kwamen onder meer verschillende dilemma’s die inkopers bij KPN in hun werk tegenkomen. Deelnemer Evelien van den Bossche (Information Analyst voor de afdeling Corporate Procurement) toont zich enthousiast: “Met collega’s praat ik vaak over hoe wij onze doelstellingen vorm geven. In allerlei dilemma’s moeten wij onze weg vinden. Daarom is het zo goed om met een grote groep inkoopmanagers en CSR-Officers ISO 20400 te bespreken, om hier vervolgens mee aan de slag te kunnen gaan.”

Dutch Wheels

Van IJsselmuide is een ervaren NEVI trainer en zelfs nauw betrokken bij de totstandkoming van de internationale richtlijn, als voorzitter van de Nederlandse NEN ISO 20400-normcommissie. Haar presentatie over ISO 20400 bestreek de basis van de richtlijn en het zogeheten ‘Dutch Wheel’-model. Dit model door NEVI-Purspective ontwikkeld, beschrijft de interactie tussen duurzame initiatieven, beleid en strategie (Dutch Wheel 1) en het bestaande inkoopproces (Dutch Wheel 2). Deze ‘wielen’ zijn verbonden en roteren voortdurend, wat de continu stroom tussen beleid en de praktische implementatie van duurzaam inkopen zichtbaar maakt. Maar werkt dit ook voor KPN? Tijdens de middag werd gezocht naar antwoorden.

“Het liefst organiseren wij dit vaker”

“Het was goed dat dit een interactieve sessie was, waarbij concreet werd gevraagd naar praktijkvoorbeelden uit ons inkoopproces”, zegt Van den Bossche. “Bij KPN hebben inkopers een sleutelrol als het gaat om duurzaamheid. Als dienstverlener zijn wij voor zeker tachtig à negentig procent afhankelijk van onze partners, om onze doelen op dit gebied te verwezenlijken. Inkopers moeten het gaan doen en de constante awareness wat betreft maatschappelijk verantwoord opdrachtgeverschap hebben wij hard nodig. Door niet alleen theoretisch bezig te zijn, maar ook de vertaalslag te maken naar de praktijk hebben wij deze denkwijze geactiveerd. En dat is heel waardevol. Het liefst organiseren wij dit dan ook vaker voor onze inkopers, om ze continu verder op te leiden richting duurzaamheid en circulariteit.”

 

Lees verder over Maatschappelijk Verantwoord Inkopen, de richtlijn ISO 20400 of de 2-daagse training ISO 20400 

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen