Nevi
0
Nieuws

ABN AMRO: toeleveranciers hebben hogere marge dan oem'ers

Nieuws 15 april 2016

Toeleveranciers hebben met 11,7% een hogere gemiddelde EBITDA-marge dan original equipment manufacturers (oem’ers) die gemiddeld een marge behalen van 9,7%. Dat blijkt uit een recente studie van ABN AMRO waarin een steekproef werd genomen onder honderd klanten in de machinebouw (oem’ers) en metaalproductenindustrie (toeleveranciers).

Toeleveranciers hebben met 11,7% een hogere gemiddelde EBITDA-marge dan original equipment manufacturers (oem’ers) die gemiddeld een marge behalen van 9,7%. Dat blijkt uit een recente studie van ABN AMRO waarin een steekproef werd genomen onder honderd klanten in de machinebouw (oem’ers) en metaalproductenindustrie (toeleveranciers). Ook als de uitschieters er uit worden gefilterd blijft de marge van toeleveranciers (mediaan:10,8%) hoger dan die van de oem’ers (8,4%).


 


Grote oem’ers doen het beter dan kleine oem’ers


Opvallend is dat de grote oem’ers met een omzet van meer dan 50 miljoen euro het bijna dubbel zo goed doen als hun kleine collega’s. Ze hebben ook een hogere EBITDA-marge dan de gemiddelde toeleverancier. Dit komt overeen met cijfers van het CBS. Bij de toeleveranciers is het precies andersom: een grotere schaal resulteert in een lagere EBITDA-marge.


 


Kleine toeleveranciers hebben hogere EBITDA dan grote oem’ers


Kleine toeleveranciers (omzet kleiner dan 20 miljoen euro) scoren een EBITDA van 13,6%, terwijl de grote oem’ers (omzet boven de 50 miljoen euro) een EBITDA van 13,1% laten zien.  ABN AMRO verklaart dit op basis van het hoge niveau van specialisatie van de toeleverancier in combinatie met de nauwe klantcontacten, platte organisatiestructuur en het ‘ultieme’ maatwerk. Voor meer informatie: insights.abnamro.nl/ Een uitgebreid artikel over het ABN AMRO-onderzoek staat in Deal! van maart aanstaande. 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren