Nacalculatie

Nacalculatie is een berekening achteraf. Je berekent na afloop wat de productie van een product werkelijk kostte of wat een geleverde dienst werkelijk kostte. 

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Waarom gebruik je nacalculatie?

Via nacalculatie kun je verspilling opsporen en tegengaan. Voor inkoopprofessionals is het nuttig om een nacalculatie uit te voeren. Een inkoopprofessional streeft het meest efficiënte inkoopproces na en kan deze met een nacalculatie steeds verder optimaliseren.

Wat is het verschil tussen voor- en nacalculatie?

Bij voorcalculatie bereken je de prijs voordat je met de productie begint. Het is een kostenraming op basis van de verwachte kosten. Een nacalculatie is een berekening achteraf. Je berekent de prijs op basis van de werkelijke kosten die tijdens het productieproces of levering gemaakt zijn. Je vergelijkt de geschatte kosten met de werkelijk gemaakte kosten.

Voordelen van nacalculatie

De voordelen van nacalculatie zijn:

  • Inzicht krijgen in de doelmatigheid van de eigen processen
  • Toetsen van de kostprijs van een product of dienst
  • Toetsing van de opgestelde budgetten

Meer weten over nacalculatie?

Dit kennisdocument bevindt zich in het NEVI Kennislab. NEVI Members loggen in om de pdf te downloaden. Nog geen NEVI account? Maak een NEVI account aan.

NEVI Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, NEVI Talks en ruim 100 inkooptools. NEVI Professional Members krijgen onbeperkt toegang tot NEVI Kennislab, NEVI Basic Members kunnen 5 artikelen bekijken.

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.