Nevi
0
Inkoopkennis

Nacalculatie

Artikel 3 minuten maart 2017

Nacalculatie is een berekening achteraf. Je berekent na afloop wat de productie van een product werkelijk kostte of wat een geleverde dienst werkelijk kostte.

Waarom gebruik je nacalculatie?

Via nacalculatie kun je verspilling opsporen en tegengaan. Voor inkoopprofessionals is het nuttig om een nacalculatie uit te voeren. Een inkoopprofessional streeft het meest efficiënte inkoopproces na en kan deze met een nacalculatie steeds verder optimaliseren.

Wat is het verschil tussen voor- en nacalculatie?

Bij voorcalculatie bereken je de prijs voordat je met de productie begint. Het is een kostenraming op basis van de verwachte kosten. Een nacalculatie is een berekening achteraf. Je berekent de prijs op basis van de werkelijke kosten die tijdens het productieproces of levering gemaakt zijn. Je vergelijkt de geschatte kosten met de werkelijk gemaakte kosten.

Voordelen van nacalculatie

De voordelen van nacalculatie zijn:

  • Inzicht krijgen in de doelmatigheid van de eigen processen
  • Toetsen van de kostprijs van een product of dienst
  • Toetsing van de opgestelde budgetten

Maak een gratis Nevi account aan, log in en download de pdf met meer informatie. 


Meer weten over nacalculatie?

Dit kennisdocument bevindt zich in het Nevi Kennislab. Nevi Members hebben onbeperkt toegang en loggen in om de pdf te downloaden. Met een Nevi account kun je 5 artikelen bekijken. Nog geen Nevi account? Maak een Nevi account aan.

Nevi Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, Nevi Talks en ruim 100 inkooptools.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen