Facilitaire inkoop

Het handboek voor facilitaire inkoop, ontwikkeld door Maartje van de Velden in 2008, werkt als hulpmiddel voor facilitaire inkopers. Het ondersteunt inkopers van facilitaire diensten en producten om de bedrijfsprocessen beter te laten verlopen. Met behulp van voorbeelden van verschillende inkoopcommodities, zoals bedrijfshuisvesting en energie, is het handboek voor iedere inkoper een relevante toevoeging. Wil je je als facilitaire inkoper ontwikkelen? Gebruik dan het handboek.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Wat is facilitaire inkoop?

Facilitaire inkoop zijn alle activiteiten die betrekking hebben op de inkoop van het facilitaire bedrijf. Het gaat hierbij om de inkoop van producten en diensten die niet in het eindproduct of in de dienstverlening ten behoeve van klanten terugkomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de inkoop van kantoorbenodigdheden, schoonmaakdiensten en machineonderhoud. Facilitaire inkoop is bij ieder bedrijf van belang om medewerkers zo goed mogelijk te laten functioneren. NEVI heeft een handboek voor facilitaire inkoop gemaakt om iedere inkoper te helpen met de facilitaire inkoop.

Handboek facilitaire inkoop - voor operationele inkoper

Verschillende elementen in het handboek voor facilitaire inkoop zijn gericht aan de operationele inkoper. Voor de operationele inkoper bevat het handboek nuttige informatie om de bedrijfsprocessen soepel te laten verlopen. Je krijgt tips over hoe je de juiste goederen en diensten in de reeds overeengekomen contracten goed geleverd krijgt. Met het handboek kan de operationele inkoper de laatste drie stappen van het inkoopproces uitvoeren: bestellen, bewaken en nazorg. Dit zijn de activiteiten waar de operationele inkoper verantwoordelijk voor is.

Handboek facilitaire inkoop - voor tactische inkoper

Naast elementen die gericht zijn op de operationele inkoper, zijn er in het handboek voor facilitaire inkoop ook elementen opgenomen die de tactische inkoper ondersteunen bij de inkoop. Voor de tactische inkoper werkt het handboek als hulpmiddel bij het inkoopproces. Je krijgt tips, do’s en don’ts en marktinformatie over tactische inkoopactiviteiten. Met het handboek kan de tactische inkoper de volgende stappen beter uitvoeren: specificeren, selecteren, onderhandelen en contracteren. Maar ook het managen, beheren en beoordelen van leveranciersrelaties komt hierbij kijken. Met behulp van het handboek facilitaire inkoop zal het inkoopproces beter verlopen.

Inkooptrainingen

Wil je naast het handboek ook in de praktijk leren hoe de facilitaire inkoop verbeterd kan worden? NEVI biedt geschikte inkooptrainingen en opleidingen. Tijdens de opleiding of training leer je, onder leiding van deskundige docenten, inkooptechnieken die je direct in de praktijk kunt brengen bij jouw organisatie.  

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.