De brutomargemethode

De brutomargemethode is een verbijzonderingsmethode voor een handelsbedrijf. Het is een manier om indirecte kosten aan kostendragers (producten) toe te rekenen. De brutowinst druk je uit in een percentage van de inkoopprijs of inkoopwaarde.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Waarom de brutomargemethode?

Een handelsbedrijf heeft zo veel verschillende producten dat het niet haalbaar is om voor alle producten afzonderlijk met een opslagmethode te rekenen. In de handel berekent men daarom met een praktische methode om de verkoopprijs te berekenen: de methode van de brutomarge. De brutomarge levert de nettowinst op. Het dekt de (indirecte) kosten, de kosten van rente en de vennootschapsbelasting.

Wat betekent dit in de praktijk?

Het handelsbedrijf berekent de brutomarge en verhoogt de directe kosten van álle producten met deze uniforme opslag. Dus: verkoopprijs = inkoopprijs + brutomarge.

Lees meer over het bepalen van de kostprijs op de inkoopkennispagina: kostprijscalculatie

Meer weten over de brutomargemethode?

Dit kennisdocument bevindt zich in het NEVI Kennislab. NEVI Members loggen in om de pdf te downloaden. Nog geen NEVI account? Maak een NEVI account aan.

NEVI Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, NEVI Talks en ruim 100 inkooptools. NEVI Professional Members krijgen onbeperkt toegang tot NEVI Kennislab, NEVI Basic Members kunnen 5 artikelen bekijken.

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.