Nevi
0
Inkoopkennis

De brutomargemethode

Artikel 3 minuten maart 2017

De brutomargemethode is een verbijzonderingsmethode voor een handelsbedrijf. Het is een manier om indirecte kosten aan kostendragers (producten) toe te rekenen.

Waarom de brutomargemethode?

Een handelsbedrijf heeft zo veel verschillende producten dat het niet haalbaar is om voor alle producten afzonderlijk met een opslagmethode te rekenen. In de handel berekent men daarom met een praktische methode om de verkoopprijs te berekenen: de methode van de brutomarge. De brutomarge levert de nettowinst op. Het dekt de (indirecte) kosten, de kosten van rente en de vennootschapsbelasting.

Wat betekent dit in de praktijk?

Het handelsbedrijf berekent de brutomarge en verhoogt de directe kosten van álle producten met deze uniforme opslag. Dus: verkoopprijs = inkoopprijs + brutomarge.

Lees meer over het bepalen van de kostprijs op de inkoopkennispagina: kostprijscalculatie

Maak een gratis Nevi account aan, log in en download de pdf met meer informatie. 


Meer weten over de brutomargemethode?

Dit kennisdocument bevindt zich in het Nevi Kennislab. Nevi Members hebben onbeperkt toegang en loggen in om de pdf te downloaden. Met een Nevi account kun je 5 artikelen bekijken. Nog geen Nevi account? Maak een Nevi account aan.

Nevi Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, Nevi Talks en ruim 100 inkooptools.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren