Nevi
0
Inkoopkennis

Inkoopportfolio

Artikel 4 minuten maart 2017

Veel inkoopmanagers maken gebruik van een inkoopportfolio om slimmer in te kopen en onder andere kosten te besparen.

Wat is een inkoopportfolio?

Een inkoopportfolio is een analyse van het inkoopproces waarbij je inzichtelijk krijgt hoe je met een bepaalde productgroep of leverancier om moet gaan en het geeft input voor je inkoopbeleid. Met het inkoopportfoliomodel, oorspronkelijk ontworpen door Peter Kraljic, kunnen inkoopmanagers de leveranciers en hun producten indelen in een bepaald kwadrant, namelijk: hefboom, strategisch, routine en knelpunt. Afhankelijk van het kwadrant kan er dan voor een bepaalde inkooptechniek gekozen worden, bijvoorbeeld kostenreductie.

Welke leveranciers in welk kwadrant? De indeling gebeurt enerzijds op basis van het financiële risico en het belang van de organisatie en anderzijds op het toeleveringsrisico. Zo kan een inkoopmanager beter inschatten welke producten een hoog of laag risico lopen en of dit dan beter via de ene of de andere leverancier ingekocht kan worden. De visuele weergave van het inkoopportfoliomodel vind je terug in de pdf.

Waarom een inkoopportfolio maken?

Met een inkoopportfolio breng je alle leveranciers en hun producten helder in kaart. De analyse helpt je om goed inzichtelijk te krijgen hoe je met elke leverancier en haar producten om moet gaan om een kwalitatief goed inkoopbeleid uit te kunnen voeren. Je wordt je dus bewuster van de inkoopkosten die je maakt, de kwetsbaarheden en de besparingsmogelijkheden.

Hoe maak je een inkoopportfolio?

Waar begin je? Hoe maak je een inkoopportfolio? Je werkt in stappen toe naar het gehele inkoopportfolio. We leggen in de pdf stap voor stap uit hoe je dit het beste kunt doen.

Maak een gratis Nevi account aan, log in en download de pdf met meer informatie. 


Opleiding voor inkopers

Heb je meer hulp nodig bij het managen van de inkoop van jouw organisatie? Dan is het interessant om de opleiding Professional - Nevi 1 te volgen. In deze opleiding ga je aan de slag met het opstellen van een inkoopportfolio onder begeleiding van ervaren inkoopdocenten. Je leert om tactisch in te kopen en om alle inkoopactiviteiten die erbij komen kijken uit te voeren. De opleiding is dus zo ingericht, dat je het meteen in de praktijk kunt toepassen.

Meer weten over een inkoopportfolio?


Dit kennisdocument bevindt zich in het Nevi Kennislab. Nevi Members hebben onbeperkt toegang en loggen in om de pdf te downloaden. Met een Nevi account kun je 5 artikelen bekijken. Nog geen Nevi account? Maak een Nevi account aan.

Nevi Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, Nevi Talks en ruim 100 inkooptools.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren