Nevi
0

Inkopen in de zorg

De marktwerking in de zorgsector gaat razendsnel - en daarmee verandert ook de positie van inkopen in de zorg in rap tempo. Kennis delen over het organiseren en uitvoeren van de inkoopfunctie staat centraal.

Volg een opleiding of training inkopen in de zorg

Leer alles over inkopen in de zorg

Eén van de essenties van een gekwalificeerde inkoopprofessional is om een stevig fundament voor je carrière te kunnen creëren. De benodigde kennis en inkoopvaardigheden om dit uit te kunnen voeren blijven zich ontwikkelen. Ben je nu een inkoper of inkoop professional, het blijft van essentieel belang om up-to-date te blijven aan deze ontwikkelingen.

Sectie Nevi Zorg

Nevi Zorg is de sectie voor inkopers die werken bij instellingen in de gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, gehandicapteninstellingen en psychiatrische instellingen. Nevi Zorg staat voor het versterken van de prestaties in de zorgketen door de ontwikkeling van innovatieve, duurzame en zorgspecifieke inkoopoplossingen te stimuleren en te delen. De sectie zet zich in om inkoop binnen de zorg verder te professionaliseren. Onder meer door jaarlijks het Nevi Zorgcongres te organiseren, een drukbezocht event waar inkopers elkaar ontmoeten, kennis delen en ervaringen uitwisselen.  


Daarnaast maakt Nevi Zorg zich hard voor professioneel en doelmatig inkopen binnen de zorg richting politiek en stakeholders. Het Team van Deskundigen Betaalbare zorg brengt de maatschappelijke relevantie onder de aandacht.


Wat is marktwerking in de zorg?

Wat is marktwerking in de zorg precies? Het begrip marktwerking in de zorg is welbekend in de geschiedenis. Toch blijft het begrip voor velen nog onduidelijk. Onderstaand leggen we het woord marktwerking aan je uit.  


Stel je wilt een product aanschaffen, dan zal de verkoper zijn uiterste best doen om een passend product tegen de hoogst concurrerende prijs aan te bieden. Jij als koper vraagt naar een product en de verkoper bied je zijn beste producten aan. Dat is precies hoe marktwerking werkt. 


Echter heeft dit een iets andere uitwerking binnen de zorgsector. Logischerwijs wordt er ook met marktwerking in de zorg gesproken over een zeker vraag en aanbod systeem. Maar hier staan hier de zorgverzekeraars tussen die voorwaarden stelt waar deze overeenkomst moet aan voldoen. De zorgverzekeraar staat garant voor de bereikbaarheid van de dokter of ziekenhuisinstelling, tevens zijn zij verantwoordelijk voor de geleverde kwaliteit van de zorg. Ook controleert de zorgverzekeraar of de aangeboden prijzen niet te hoog zijn, zo wordt voorkomen dat je niet te veel betaald voor zorg.  


Zorgverzekeraars concurreren met elkaar om opgemerkt te worden door zorgvragers. Maar zorgdragers concurreren met elkaar om aantrekkelijk gevonden te worden door zorgverzekeraars. Marktwerking in de zorg vervult één specifiek doel. Dit is om de patiënt de volledige zorg te verlenen die zij nodig hebben. Lees hier meer informatie over een gedetailleerde vertaling van de marktwerking in de zorg. 


Maatschappelijk programma

Inkopen in de zorg brengt maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee. Bekijk welke issues de komende periode extra aandacht krijgen van Nevi in het maatschappelijk programma betaalbare zorg.


Impact van inkoop in beeld: Zorginstelling Pleyade

In de serie De impact van inkoop in beeld vertelt Anne-Marie Yuen, tactisch inkoper bij Zorginstelling Pleyade, over haar werk en laat zij zien wat professionele inkoop bijdraagt aan haar organisatiedoelstellingen én aan de maatschappij.  


Terugblik Nevi Zorgcongres 2023

Het Nevi Zorgcongres is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door de sectie Nevi Zorg. Dit evenement is speciaal ontwikkeld voor en door inkopers in de zorg en wordt altijd als leerzaam ervaren. Benieuwd naar het zorgcongres? Beleef deze interessante en interactieve dag opnieuw tijdens het bekijken van de video.


Opleidingen, trainingen en tools Inkopen in de zorg inkoop bij Nevi

Hieronder vind je alle opleidingen en trainingen die je meer leren over inkopen in de zorg. Vind je het lastig om een keuze te maken? Vind je jouw persoonlijke studieadvies of neem contact met ons op, we helpen je graag. Neem ook eens een kijkje in het Kennislab. Je vindt hier volop whitepapers, artikelen, onderzoeken, praktische tools, checklists en stappenplannen waarmee je direct aan de slag kunt.


Incompany trainingen 

Wist je dat al onze trainingen ook incompany worden aangeboden? Volg met je team een training over inkopen in de zorg op jouw locatie. Je volgt dan niet alleen effectief de training, je bent ook nog eens bezig met teambuilding én je bespaart reiskosten en tijd. Lees meer over onze incompany trainingen.

Lees meer Lees minder

 

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren