Nevi
0
Nieuws

Reinier de Graaf ziekenhuis gaat restwarmte leveren aan nieuwe woonwijk

Nieuws 2 minuten 18 januari 2021

Het ziekenhuis beschikt over een warmte-koudeopslagsysteem dat jaarlijks meer warmte opslaat dan het ziekenhuis nodig heeft. Die extra warmte wordt per 2022 geleverd aan 351 woningen van het nieuwbouwproject Bethelpark

Die extra warmte wordt straks geleverd aan 351 woningen van het nieuwbouwproject Bethelpark, dat naar verwachting in 2022 af is. Met deze warmte kunnen de bewoners vloerverwarming bedienen en warm tapwater gebruiken.

 

Minder CO2 uitstoot

Warmteleverancier Eteck zal de warmte van het ziekenhuis naar de woningen vervoeren via een klein warmtenet. Per jaar zal dit warmtenet zo’n 5.000 gigajoule aan restwarmte vervoeren. Dat is net zoveel als 163.400 kubieke meter aardgas dat wordt bespaard en zorgt voor 290.000 kilo minder CO2-uitstoot. Ter vergelijking: dat is bijna 50 keer een retourtje van Nederland naar Australië.

Overheid stimuleert bedrijven

In Nederland komt ongeveer 125 Petajoule aan restwarmte per jaar vrij. Dat is net zoveel als de jaarlijkse groene energieconsumptie van 1,8 miljoen huishoudens. Deze extra warmte is voor veel bedrijven een restproduct, maar kan voor andere partijen, zoals voor nieuwbouwprojecten of tuinbouwkassen, een bron van energie zijn. De overheid stimuleert bedrijven om restwarmte af te staan aan het warmtenet.
 
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen