Nevi
0
Nieuws

Stijging verkoopprijzen in recordtempo - Nevi PMI® november 60.7

Nieuws 3 minuten 01 december 2021

De Nevi PMI® van november liet met 60.7 nog steeds een flinke verbetering van de bedrijfsomstandigheden zien.

De Nevi PMI® van november liet met 60.7 nog steeds een flinke verbetering van de bedrijfsomstandigheden zien. Maar ook was het de vijfde daling in 6 maanden, met de kleinste toename van de productie dit jaar. Ook de toename van de nieuwe orders, inclusief de exportorders, was de laagste van dit jaar. Toch bleef de stijging nog boven het langetermijngemiddelde.
 
De productiestijging bleef achter bij het aantal nieuwe orders, met als gevolg een verdere toename van onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk. De werkgelegenheid nam voor de dertiende maand op rij fors toe, maar minder dan in oktober. De inkoopactiviteiten werden flink vergroot en hetzelfde was het geval bij de voorraad ingekochte materialen. De inkoopprijsinflatie bleef op een historisch hoog niveau.  
 
De stijging van de verkoopprijzen steeg voor de derde maand op een rij en bereikte hiermee een nieuwe recordhoogte. De vooruitzichten voor de productieomvang over twaalf maanden bleven positief, maar dit optimisme was wel het kleinst in 13 maanden.
 
Industrie verhoogt afzetprijzen opnieuw in recordtempo
 
“Door lockdowns in havens en fabrieken in Azië lopen levertijden nog altijd op." zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi PMI. "Hoewel vaccins in hoog tempo worden toegediend, verspreiden nieuwe varianten van het coronavirus zich snel, waaronder de omikron-variant, die waarschijnlijk zal leiden tot verdere ontregeling van toeleveringsketens. De lange levertijden hebben geleid tot historisch snel stijgende inkoopprijzen. Ondernemers moeten de afzetprijzen snel verhogen om rode cijfers te voorkomen. We verwachten nog steeds dat de afzetprijzen verder zullen toenemen doordat ondernemers onderhandelen met hun afnemers.“

Deel dit bericht met anderen!

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen