Nevi
0
Nieuws

Sandra Gallina kocht 2 miljard vaccins in

Nieuws 3 minuten 15 februari 2021

Voor de 27 landen van de EU zijn 2 miljard coronavaccins ingekocht door het Joint Negotiation Team onder leiding van Sandra Gallina.

Voor de 27 landen van de EU zijn 2 miljard coronavaccins ingekocht. Dat gebeurde door het Joint Negotiation Team onder leiding van Sandra Gallina, director-general van het Directorate-General Health and Food Safety (SANTE). De Italiaanse Gallina begon haar loopbaan in 1988 als tolk bij de EC in Brussel. Dat zij als ‘chief procurement officer’ de onderhandelingen met farmaceuten mocht leiden is niet toevallig. Zo voerde zij de lange en complexe onderhandelingen over het handelsakkoord met de Mercosur-landen in Zuid-Amerika. Met uiteindelijk succes.

Aansprakelijkheid leveranciers

Op de resultaten van de door de EU gevoerde onderhandelingen is van verschillende kanten kritiek geuit. Vooropgesteld zij dat het voor de eerste keer is dat grote onderhandelingen worden gevoerd namens alle lidstaten en dat de druk op het EU-onderhandelingsteam groot was. Kern van de sourcing-strategie met de (potentiële) leveranciers van vaccins was het samenstellen van een brede portfolio van kandidaat-vaccins, gebaseerd op verschillende technologieën. Kortom: niet op een paard wedden. De onderhandelingen zouden zo lang hebben geduurd door de moeizaam verlopen gesprekken over de aansprakelijkheid van de leveranciers.

COVAX-faciliteit

Door de EC zijn vooralsnog door middel van ‘Advanced Purchase Agreements’ zes (potentiële) leveranciers gecontracteerd. Naast AstraZeneca, ook Johnson&Johnson, Sanofi/GSK, BioNTech/Pfizer, CureVac en Moderna. Behalve het vaccin van AstraZeneca, zijn ook die van BioNTech/Pfizer en Moderna door het EMA goedgekeurd. 

De EU telt 450 miljoen inwoners. In totaal heeft de EC twee miljard vaccins bij de gecontracteerde toeleveranciers besteld. Dat het aantal bestelde vaccins veel groter is dan het aantal inwoners in Europa heeft verschillende redenen. Bepaalde vaccins moeten bij voorkeur tweemaal worden toegediend. Daarnaast heeft de EU extra besteld voor landen die zelf niet in staat zijn om te voorzien in de behoefte aan vaccins. Dat gebeurt in het kader van de mondiale COVAX-faciliteit (Covid-19 Vaccines Global Access Facility).

Delen

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen