Nevi
0
Nieuws

Nog steeds grote groei, ook flinke daling – Nevi PMI® september 62.0

Nieuws 3 minuten 01 oktober 2021

Nevi PMI® van september komt uit op 62.0, een daling van 3.8 punten.

De Nevi PMI® van september komt uit op 62.0, een daling van 3.8 punten. Dat is de op drie na grootste daling ooit, de vierde daling op rij en betekent de kleinste verbetering in zeven maanden. De indexen voor de productie, de nieuwe orders, de werkgelegenheid en de materiaalvoorraad bereikten het laagste niveau in respectievelijk negen, zeven, zes en vijf maanden. Desondanks duidt de PMI ook deze maand op een van de grootste verbeteringen van de bedrijfsomstandigheden in de geschiedenis van dit onderzoek.
 
Ondanks de toename van de productie, steeg de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk in de op drie na grootste mate ooit. De voorraad gereed product nam voor de vijftiende maand op rij af.  De inkoopactiviteiten namen aanzienlijk toe en hetzelfde geldt voor de voorraad ingekochte materialen. De banengroei was wederom aanzienlijk, zij het de kleinste sinds maart.
 
Deze maand waren de levertijden opnieuw flink langer en er was zelfs sprake van de op drie na grootste verlenging ooit. Dit leidde tot een hoge inkoopprijsinflatie, al was dit de kleinste toename in vijf maanden. De verkoopprijsinflatie was juist groter dan in augustus en bereikte het op twee na hoogste niveau ooit. De vooruitzichten voor de productieomvang over twaalf maanden bleven uitermate positief.
 
Groeitempo Nederlandse industrie verder omlaag 
“De verdere groeivertraging komt niet als een verrassing. De Nederlandse industrie heeft afgelopen voorjaar recordgroei laten zien, waardoor de industriële productie inmiddels al beduidend hoger ligt dan voor de coronapandemie.” zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie. “Bovendien worstelt de sector met recordlange levertijden, tekorten aan materialen en personeel en een bezettingsgraad die nauwelijks nog hoger kan. Daarnaast hebben de hoge gasprijzen sommige ondernemingen genoodzaakt de productie af te schalen, vooral in de chemische industrie. Het is eerder verrassend dat de Nederlandse industrie ondanks alles in hoog tempo blijven groeien.”

Deel dit bericht met anderen!

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen