Nevi
0
Nieuws

Introductie Meldpunt Achterstallige Betalingen

Nieuws 2 minuten 28 januari 2021

De introductie van het Meldpunt Achterstallige Betalingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet de naleving van betaaltermijnen aan het mkb in beeld brengen.

Een mkb-onderneming die door een groot bedrijf niet binnen de afgesproken termijn betaald krijgt, kan dit nu anoniem melden bij het tijdelijk Meldpunt Achterstallige Betalingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hiermee wil de overheid zicht krijgen op hoe vaak de afgesproken betaaltermijnen van het grootbedrijf aan het mkb niet wordt nageleefd. Uit cijfers van de afgelopen jaren blijkt dat rekeningen steeds later worden betaald in plaats van eerder.

Wetswijziging

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Justitie en Veiligheid (J&V) werken aan een wetswijziging om de maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het mkb te verkorten van 60 naar 30 dagen.

Onafhankelijk toezicht

Staatssecretaris Keijzer (EZK): “Vaak is het moeilijk voor kleinere ondernemers om de naleving van overeengekomen betaaltermijnen zelf af te dwingen. Bijvoorbeeld omwille van de relatie of financiële afhankelijkheid van het grootbedrijf. Met dit meldpunt zetten we een eerste stap naar onafhankelijk toezicht op de naleving van de betaaltermijnen.”

Evaluatie na één jaar

De ACM verzamelt gedurende één jaar meldingen over grootbedrijven die de wettelijke dan wel afgesproken betaaltermijn overschrijden. Het ministerie van EZK zal de uitkomsten daarna evalueren om te bepalen of onafhankelijk toezicht wordt ingesteld.

Delen

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen