Nevi
0
Nieuws

Groei zet door, recordverlenging levertijden – NEVI PMI® februari 59.6

Nieuws 2 minuten 01 maart 2021

De NEVI PMI® van februari was 59.6, het hoogste niveau sinds september 2018. Daarmee zette het herstel in de industrie sterk door. De levertijden lieten echter de grootste verlenging zien sinds december 2017.

De groei van de productie was slechts iets lager dan in januari en hetzelfde was het geval bij de groei van de nieuwe orders. Ook de exportorders namen aanzienlijk toe.

De groei van de inkoop bleef fors, evenals de stijging van de voorraad ingekochte materialen. De hoeveelheid onvoltooid of niet uitgevoerd werk liet een verdere toename zien, wat een oorzaak was voor de grootste uitbreiding van de personeelsbestanden in twaalf maanden.

Ondertussen was de inkoopprijsinflatie de hoogste sinds april 2011 en de stijging van de verkoopprijzen was de een na grootste in meer dan twee jaar.

De toekomstige productie index bleef onverminderd hoog.

‘Toeleveringsketens zijn ontregeld sinds het uitbreken van de pandemie’, aldus Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie. ‘Nu de vraag naar allerlei industriële producten snel stijgt, kunnen de logistieke problemen en de tekorten aan onderdelen en materialen de komende maanden een belemmering vormen voor verdere groei.’
 

Vertel anderen over de Nevi PMI

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen