Nevi
0
Nieuws

Duurzame bedrijven tijdens corona nóg duurzamer, rest blijft achter

Nieuws 2 minuten 29 januari 2021

Dat blijkt uit de Nieuwe Economie Index (NEx), het cijfer dat MVO Nederland toekent aan de duurzaamheid van de Nederlandse economie. De index komt dit jaar uit op 14,1 procent en stijgt daarmee 2 procentpunt ten opzichte van januari 2020.

Dit cijfer is tot stand gekomen na grootschalig onderzoek van MVO Nederland en van Rabobank. De index komt dit jaar uit op 14,1 procent en stijgt daarmee 2 procentpunt ten opzichte van januari 2020. Het zijn vooral de grotere ondernemingen die de kar trekken op weg naar een nieuwe economie. Zij scoren in het onderzoek gemiddeld een rapportcijfer van 6,5.

 

MKB bedrijven lopen achter

“De huidige tijd brengt een aantal transitieopgaven nog scherper naar voren. Zo presteren met name grote bedrijven die gedurende corona méér aandacht zijn gaan besteden aan hun maatschappelijke agenda beter op de transitie naar een nieuwe economie. Dat het juist het kleinbedrijf en mkb zijn die achterblijven leidt tot een steeds grotere kloof. En dat binnen een toch al verdeeld bedrijvenlandschap”, zegt Otto Raspe, hoofd RaboResearch duurzaamheid.

“Deze resultaten geven aan dat primair de overheid aan zet is om het mkb veel meer te helpen in de transitie naar een nieuwe economie, anders worden de verschillen alleen maar groter. Dus, bij dezen onze oproep om lef te tonen en te kiezen voor duurzame ondernemers, met name in het midden- en kleinbedrijf”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Nieuwe Economie Index  

De NEx heeft dit jaar een score van 14,1 procent en geeft daarmee aan hoe ver de Nederlandse economie op weg is naar de nieuwe economie, die klimaatneutraal, circulair en inclusief is, ook in de keten. De NEx is het gemiddelde van de zeven thema’s die MVO Nederland gebruikt om de route naar de nieuwe economie te duiden: Nieuwe rijkdom (7,0%), Echte prijzen (19,0%), Transparante ketens (9,6%), Inclusief ondernemen (33,5%), Groene energie (7,6%), Biodiversiteit (8,8%) en Circulaire economie (12,9%).
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen