Nevi
0
Nieuws

Automakers worstelen met tekorten chips

Nieuws 1 minuut 19 maart 2021

General Motors verwacht dit jaar 1,5 miljard à 2 miljard dollar minder winst te boeken door het chiptekort. Ook onder meer Volkswagen, Toyota en Fiat Chrysler hebben knelpunten in de supply chain van halfgeleiders gemeld.

De oorzaak is tweeledig. Fabrieken van toeleveranciers waren geruime tijd gesloten door de coronacrisis en moeten nu een inhaalslag maken. Daarnaast is er een sterke stijging van de vraag naar chips door de technologische vooruitgang in autosystemen. Chipproducenten wijzen er echter op dat zij hun capaciteit al maanden van tevoren inplannen en dat automakers door de coronacrisis zelf hun productie en dus ook hun chipbestellingen verlaagden. 
 

Hogere productie, hogere prijzen

Veel leveranciers van halfgeleidercomponenten, waaronder de Nederlandse leverancier van autochips NXP Semiconductors en het Duitse Infineon Technologies, hebben op het tekort gereageerd door de productie te verhogen en de prijzen te verhogen, aldus Reuters. De Duitse producent van auto-onderdelen Continental zei dat potentiële knelpunten in heel 2021 kunnen blijven bestaan. "Hoewel halfgeleiderfabrikanten al op de onverwachte vraag hebben gereageerd met capaciteitsuitbreidingen, zullen de vereiste extra volumes pas over zes tot negen maanden beschikbaar zijn", aldus Continental.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen