Nevi
0
Nieuws

Zo reageren inkoopteams op de coronacrisis

Nieuws 23 maart 2020

Coronacrisis: 7 acties door inkoopteams

Uit een recente enquête onder organisaties aangesloten bij inkoopplatform Casme blijkt dat inkoopteams een vitale rol spelen bij het beheersen van de impact van de coronacrisis. Uit het onderzoek onder ruim 50 leden, komen zeven acties naar voren.

Coronacrisis: 7 acties door inkoopteams

  1. Het in kaart brengen van toeleveranciers en het identificeren van toeleveranciers waarvan bekend is dat ze zich in risicogebieden bevinden.
  2. Het aanschaffen van beschermingsmiddelen, waaronder mondkapjes, voor medewerkers.
  3. Vaststellen voor welke artikelen de levering wordt vertraagd, of nog erger, geheel stilvalt. Het is zaak op basis van deze informatie worstcasescenario’s op te stellen.
  4. Versneld contracteren van alternatieve leveranciers.
  5. Verhogen van de veiligheidsvoorraden.
  6. Medewerkers in risicogebieden vragen om, indien mogelijk, vanuit huis te werken en het openbaar vervoer te mijden.
  7. Annuleren van lokale teamvergaderingen en/of regionale conferenties en het instellen van een reisverbod voor China, Hongkong en Taiwan.

Ben je customer of choice?

Volgens een woordvoerder van het platform is het belangrijk om de communicatielijnen met de leveranciers open te houden. Zo blijf je als afnemer op de hoogte van de ontwikkelingen en uitdagingen waarmee je leveranciers worden geconfronteerd. De coronacrisis is ook een testcase voor de kwaliteit van de leveranciersrelatie: in hoeverre krijg je nog geleverd? Kortom: in hoeverre ben je customer of choice? Omdat de vraag constant blijft, maar het aanbod van bepaalde producten nu afneemt, kun je ook met prijsstijgingen worden geconfronteerd.

Meepraten

Het coronavirus beïnvloedt de internationale supply chain meer en meer. Media berichten dagelijks over naderende lege schappen en stille productielijnen. Zie je in jouw organisatie ook (al) problemen opdoemen en ben je op zoek naar collega's waarmee je kunt sparren? Op de Nevi online community kan je een oproep of vraag plaatsen en in contact komen met peers.

Gerelateerde artikelen over de impact van het coronavirus op de supply chain:

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen