Nevi
0
Nieuws

Contractmanagement in 1 dag als nuttige aanvulling voor de inkoper

Nieuws 3 minuten 15 december 2020

Greta Mulder heeft jarenlange ervaring met inkoop van personeel binnen verschillende branches. Op dit moment werkt ze in de zorg, een interessante sector vindt ze. In de training ‘Contractmanagement in 1 dag’ vond Greta wat ze zocht om de basiskennis van dit vakgebied op te doen.

Ze is een doorgewinterde interimmanager HRM op het gebied van plannen & roosteren en personele inzet. Greta Mulder heeft jarenlange ervaring met inkoop van personeel binnen verschillende branches. Op dit moment werkt ze in de zorg, een interessante sector vindt ze. Omdat het inkoopvak voor haar breder is dan alleen inkoop van personeel, maar ook de opvolging daarvan in contractmanagement en -beheer, nam zij dit jaar stappen om zich daarin verder te ontwikkelen. Met niet één, maar met maar liefst drie Nevi-opleidingen, die elkaar goed aanvullen: Contractmanagement in 1 dag – Contractmanagement sociaal domein en Nevi 1 Privaat.
 


Greta volgt sinds oktober de opleiding Nevi 1 privaat. “Het inkopen was tot dan toe wat ik ‘gewoon deed’ en geleerd had op de werkvloer van de uitzend- en detacheringswereld en mijn eigen detacheringsbureau en waarbij ik nog steeds in de praktijk leerde.” vertelt ze. “Maar ik vond het nu echt tijd om me breder te scholen”. In de opleiding leert Greta veel over het inkoopvak. “Maar daarnaast vond ik het belangrijk om meer te weten over contractmanagement. Wat gebeurt er na de inkoop en het afsluiten van het contract? Is het haalbaar en kunnen we het goed beheren? Wat vindt contractmanagement en contractbeheer belangrijk zodat ik daar als inkoper rekening mee kan houden”

Als voorbeeld noemt Greta de zorg: “Contractmanagement voor personele inzet is bij zorgorganisaties vaak een ondergeschoven kindje of staat nog in de kinderschoenen. Het is belegd in een combifunctie of komt op het bordje van een zorgmanager die daar niet altijd ervaring in heeft of de tijd voor heeft. Dan gaat dat niet altijd goed.”

Slag naar de praktijk

In de training ‘Contractmanagement in 1 dag’ vond Greta wat ze zocht om de basiskennis van dit vakgebied op te doen. “Het was heel goed te behappen. In de training kwam vooral het belang van het contract en samenwerking aan de orde. De docent, René van den Hoven, heeft kennis van heel veel branches en kan goed de slag naar de praktijk maken. De andere deelnemers werken in andere branches en functies en  die diversiteit was leuk en erg leerzaam. Het was in september, dus we hadden nog ‘gewoon’ klassikaal les. Ik kon veel leren van wat collega’s doen en hun ervaringen vertalen naar mijn eigen sector. Je komt echt uit het stuk van de papieren tijger door die praktische benadering.”

Je moet het samen doen

Het geleerde brengt Greta nu al mee naar haar opdracht in de ouderenzorgorganisatie. “Ik ben alle contracten aan het analyseren en ga zorgen voor verbeterde samenwerkingsafspraken voor alle betrokken partijen over kwaliteit, kwantiteit en natuurlijk tarief. Een inkoopmanager gaat vaak alleen aan de slag. Maar van de training en praktijkverhalen van mede-deelnemers leerde ik hoe belangrijk het is om contractmanagers en inhoudsdeskundigen te betrekken om meer draagvlak te creëren. Is het contract werkbaar, praktisch en pragmatisch en inhoudelijk verwoord zoals we wensen? Je moet het samen doen. De kwaliteiten van medewerkers in de zorgorganisatie liggen in het verlenen van goede zorg. Laat mij vanuit mijn rol hen ondersteunen met mijn kwaliteiten voor het inkopen van personele inzet zodat zij de juiste externe zorgmedewerkers als extra hulp mogen verwelkomen.”

Het smaakt naar meer

De training ‘Contractmanagement in 1 dag’ was wat betreft Greta precies lang genoeg. “Het behelst wat ik op dit moment nodig hebt en biedt overzicht en verduidelijking van het vak contractmanagement. We hebben alles even aangestipt. Het smaakt wel naar meer. Het kan ook een mooie opstap zijn naar de opleiding Contractmanagement van 1 jaar. Tegen alle mensen die er rakelings mee te maken hebben en contractmanagement goed willen inzetten en borgen, zou ik zeggen: Doe het! En geniet en doe vooral ook je voordeel met de kennis en ervaringen van anderen.”

Delen

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren