Nevi
0
Nieuws

Jeroen Gadella over NEVI-opleiding Procurement Executive Program (PEP)

Nieuws 31 januari 2020

Jeroen Gadella volgde de NEVI-opleiding Procurement Executive Program (PEP). Wat zijn zijn ervaringen?

Van sales naar inkoop

 

Jeroen Gadella heeft zestien jaar aan de andere kant van de tafel gezeten. Hij vervulde bij Manpower verschillende commerciële verkoopfuncties, waaronder die van accountmanager voor DHL. Hoewel hij altijd doorgroeimogelijkheden heeft gehad bij dit bedrijf, begon het op een gegeven moment toch te kriebelen. “Ik wilde weleens een heel andere rol”, aldus Gadella. Hij had bij Manpower alweer een tijdje een andere functie toen hij een oud-DHL-collega tegenkwam. Gadella: “Die vertelde dat ze iemand zochten bij inkoop voor de servicescategorie in de Benelux, waar ook de inleen van personeel onder valt. We raakten op een vrijblijvende manier in gesprek. Het klikte. DHL moest beslissen of ze op die plek iemand wilden met veel kennis van inkoop, maar minder van de markt, of iemand die de business goed kent, maar die geen kennis heeft van inkoop. Ze kozen voor het laatste.” Ook Gadella moest een keuze maken. “Ik had voorheen nooit nagedacht over een inkooprol, maar de functie bood me alles wat ik interessant vond.”

 

Stoomcursus inkoop

 

Plotseling zat hij in de rol van klant, wat om een heel andere perspectief vraagt dan wanneer je als leverancier onderhandelt. Om hem goed beslagen ten ijs te laten komen, bood DHL Gadella de NEVI-opleiding Procurement Executive Program (PEP) aan. “Al veel meer DHL’ers hadden die opleiding gevolgd, en ze waren allemaal enthousiast. Ik begrijp nu ook waarom. In vijf keer twee dagen wordt in vogelvlucht het hele inkoopvakgebied behandeld. Het is een stoomcursus die in een hoog tempo alle aspecten aanstipt. Ik houd me in mijn rol slechts bezig met één stukje van het totale inkoopspectrum. Ik heb nooit te maken met het inkopen van grondstoffen of met Europees aanbesteden. Het is goed om met al die onderdelen kennis te maken en de vertaalslag te maken naar mijn eigen werk.” Gadella geeft een voorbeeld: “Wij kopen dienstverlening in en dat is vaak een black box. Ik heb van het onderdeel inkopen van grondstoffen bijvoorbeeld geleerd dat je ieder product of dienst kunt ontleden en dat je aan ieder onderdeeltje een prijs kunt hangen. Is de totaalprijs in overeenstemming met de optelsom van die delen, of is het helemaal uit verhouding?”

 

Combinatie theorie en praktijk

 

De voortdurende combinatie van theorie en praktijk vond Gadella prettig. “De beste professoren op inkoopgebied behandelen de theorie, maar er zijn ook docenten met jarenlange praktijkervaring die direct kunnen vertellen dat het in de praktijk natuurlijk altijd anders gaat dan volgens het boekje. Dat maakt de lessen levendig en het maakt ook dat de kennis goed blijft hangen.” Met sommige medestudenten heeft hij nog regelmatig contact, vooral met hen die tegen hetzelfde soort vraagstukken aan lopen. “Neem de wet DBA, die grote gevolgen heeft voor inleen van personeel. Wat wij daarvoor moeten regelen weet ik wel, maar het is wel prettig om eens aan een ander te vragen hoe dat in zijn of haar organisatie gaat.”

 

Kapstok voor leerervaringen

 

Gadella is inmiddels twee jaar werkzaam als inkoper en voorlopig blijft hij dit nog wel even doen. “Ik vind inkoop een geweldig leuk vak en ik heb binnen DHL veel mogelijkheden om me verder te ontwikkelen.” Hij wil dan nog wel meer kennis opdoen van het inkoopvak. Zo volgde hij onlangs een incompany training onderhandelingsvaardigheden. Daarnaast bezoekt hij regelmatig NEVI-events. En hij maakt gebruik van de netwerkmogelijkheden die NEVI biedt, zoals de alumnibijeenkomsten. “Door NEVI PEP heb ik me in de breedte kunnen ontwikkelen op inkoopgebied. Ik zit in een sourcingrol, dus vervolgtrainingen zullen meer op dat vlak liggen. Ik leer veel in mijn dagelijkse werk. Door PEP kan ik die leerervaringen beter plaatsen, het is een goede kapstok.” Hoe zijn toekomstige carrièrepad eruit ziet, weet Gadella nog niet. “Voorlopig ben ik in mijn nieuwe functie nog lang niet uitgeleerd. De stap naar inkoop is echt een goede keuze geweest.”

 

Je kunt het verhaal ook in pdf downloaden.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren