Nevi
0
Nieuws

Groei zakt in – Nevi PMI® oktober 50.4

Nieuws 2 minuten 02 november 2020

De Nevi PMI® van oktober kwam uit op 50.4, wat betekent dat de verbetering van de bedrijfsomstandigheden bijna tot stilstand kwam. De productie index daalde met meer dan 5 punten tot net boven de 50.

Hetzelfde gold voor de nieuwe orders als totaal, met in sommige sectoren zelfs een daling van de verkoop. De export orders bleven aanzienlijk stijgen, maar ook hier was er een teruggang ten aanzien van de vorige maand.
 
De groei van de inkoopactiviteiten daalde naar een laag niveau en de voorraad ingekochte materialen daalde in de grootste mate in drie maanden. Ook de voorraad gereed product was kleiner.
De werkgelegenheid bleef dalen, maar minder dan in september. De achterstanden in de productie daalden aanzienlijk, zij het in de geringste mate in zeven maanden. De levertijden namen aanzienlijk toe.
De inkoopinflatie was het grootst sinds april 2019, terwijl de verkoopprijzen slechts in geringe mate stegen.
 
De vooruitzichten voor de productieomvang over twaalf maanden waren nog steeds positief, maar historisch gezien somber.

Herstel industrie gesmoord door tweede coronagolf


 “De Nevi Inkoopmanagersindex over oktober staat met 50.4 nog net boven de ‘neutrale’ stand van 50, wat duidt op lichte groei. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat het herstel van de industrie de komende maanden doorzet”, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO. “Deze score is gebaseerd op de resultaten van een rondvraag tussen 12 en 22 oktober. De 350 ondervraagde inkoopmanagers konden dus nog geen rekening houden met de vorige week afgekondigde gedeeltelijke lockdowns in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het economische herstel in Europa wordt daardoor in de kiem gesmoord.”
 
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen