Nevi
0
Nieuws

Coronavirus: 4 dingen die je nu moet doen als inkoopprofessional

Nieuws 23 maart 2020

Terwijl het coronavirus zich verspreid zijn er vier dingen die jij, als inkoopprofessional, zou moeten doen om de mogelijke crisis het hoofd te bieden.

Het coronavirus heeft de constante stroom van zeecontainers binnen de supply chain inmiddels al ernstig verstoord. Stilliggende fabrieken en minder personeel beïnvloeden de output van veel fabrieken in China.

Terwijl het coronavirus zich verspreidt zijn er vier dingen die jij, als inkoopprofessional, zou moeten doen om de mogelijke crisis het hoofd te bieden.

1. Controleer de inventaris

Bedrijven moeten hun voorraadniveaus en -beleid herzien en leveranciers vragen hetzelfde te doen. Werk samen met leveranciers om de schaal en timing in de toeleveranciersketen te identificeren, inclusief effecten die verborgen kunnen zijn. Bijvoorbeeld leveranciers die waarschijnlijk afhankelijk zijn van een derde of vierde leverancier in Hubei (de industriële provincie van China die het meest door het virus wordt getroffen).

2. Communiceer met elke leverancier

Communiceer met elke leverancier dat er een paar opties zijn om hen tijdens deze periode te ondersteunen en verzeker hen ervan dat als ze de productie moeten pauzeren dat de relatie in tact zal blijven. Als jouw leverancier aangeeft dat ze kunnen blijven werken, dan moet jij beoordelen of dat wel of niet realistisch en wenselijk is.

Je moet ook de overeengekomen prijsstructuren en marktpositie beoordelen om het primaat van het aanbod te waardborgen. Anders kan het zijn dat je achter in de rij staat als de voorraad weer op gang komt.

3. Zorg voor een herstelplan bij rampen

Het duurt altijd even voordat de productie is hervat en de goederen weer vrij kunnen bewegen. Als in quarantaine geplaatste of vertraagde zendingen bijvoorbeeld allemaal tegelijk vrij komen, moeten ze snel weer op het goede spoor komen. Zorg voor een goed gedocumenteerd plan. 

4. Bereid je voor op wanneer de epidemie voorbij is

Het is tijd om na te denken over het beheren van bredere supply chain risico’s. Verstoring van de toeleveringsketen kan worden beheerd door inzicht te krijgen in de locatierisico’s op alle niveaus. Het is belangrijk om clustering van leveranciers in 1 regio met name rond vergelijkbare toeleveringsketens te voorkomen.

Risicobeoordelingen en voortdurende monitoring van risico’s met en over  leveranciers zijn belangrijke eerste stappen. En bepalen welke alternatieve leveranciers er zijn, is van cruciaal belang om verstoring tot een minimum te beperken.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van: Coronavirus: four things you must do now.

Meepraten

Het coronavirus beïnvloedt de internationale supply chain meer en meer. Media berichten dagelijks over naderende lege schappen en stille productielijnen. Zie je in jouw organisatie ook (al) problemen opdoemen en ben je op zoek naar collega's waarmee je kunt sparren? Op de Nevi online community kan je een oproep of vraag plaatsen en in contact komen met peers.

Gerelateerde artikelen over de impact van het coronavirus op de supply chain:

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen