Nevi
0
Nieuws

Corona-virus bedreigt toelevering grote Europese autofabrikanten

Nieuws 23 maart 2020

Dreiging om cruciale onderdelen niet te kunnen leveren en productie stop te zetten.

Het Italiaanse bedrijf MTA Advanced Automotive Solutions maakt onderdelen voor de elektrische systemen van auto's en levert aan de grootste autofabrikanten. Een fabriek is gevestigd in Shanghai. Toen het coronavirus in januari in China een noodsituatie veroorzaakte, moest eigenaar Antonio Falchetti de productie aanzienlijk te verminderen en met een fractie van zijn gebruikelijke personeel werken.

Lokale fabrieken gesloten

Tegen 17 februari was zijn fabriek in Shanghai weer volledig operationeel. Maar minder dan een week later werd MTA geconfronteerd met een probleem in een andere fabriek veel dichter bij huis, namelijk in de Italiaanse stad Codogno waar het coronavirus is opgedoken. De regionale overheid liet alle lokale fabrieken sluiten, zo schrijft de in Londen gevestigde economische correspondent Peter S. Goodman voor NY Times.  

Cruciale onderdelen

De producent drong er afgelopen maandag in een openbare verklaring bij de Italiaanse autoriteiten op aan dat zij de activiteiten met een tiende van haar 600 werknemers zou moeten hervatten. Anders, zo waarschuwde MTA, zou het niet in staat zijn om cruciale onderdelen aan zijn klanten te leveren en dreigde het de productie van vooraanstaande autofabrikanten in heel Europa, waaronder Renault, BMW, Peugeot en Jaguar Land Rover, stop te zetten.

Geen commentaar

BMW zegt dat het ‘de situatie blijft volgen’ en dat het nog steeds moeite heeft om de benodigde onderdelen te vinden. Een woordvoerster van Renault zei dat het bedrijf de mogelijke gevolgen evalueert en verdere commentaar weigert. Jaguar Land Rover weigeren commentaar te geven en Peugeot reageerde niet onmiddellijk op vragen.

Meepraten

Het coronavirus beïnvloedt de internationale supply chain meer en meer. Media berichten dagelijks over naderende lege schappen en stille productielijnen. Zie je in jouw organisatie ook (al) problemen opdoemen en ben je op zoek naar collega's waarmee je kunt sparren? Op de Nevi online community kan je een oproep of vraag plaatsen en in contact komen met peers.

Gerelateerde artikelen over de impact van het corona-virus op de supply chain:

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen