Nevi
0
Nieuws

Slepende tender kazerne Vlissingen

Nieuws 06 mei 2019

Professioneel/ Goed opdrachtgeverschap?

Defensie betaalt ruim 8 miljoen euro aan de drie bouwconsortia die nog altijd in de race zijn voor de nieuwe marinekazerne in Vlissingen. Het lange wachten en de onzekerheid zijn aanleiding om de oorspronkelijke tendervergoeding van 1 miljoen euro op te hogen naar 2,75 miljoen euro per consortium.  


Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser van Defensie aan de Tweede Kamer. Zij vindt een extra tegemoetkoming van 1,754.500 miljoen euro voor de kazerne op zijn plaats “vanwege het verstoren en opschorten van de dialoog, de lange doorlooptijd en onvoorziene kosten.” Ook wijst zij op de unieke situatie en de wens om de consortia aan boord te houden “zodat de concurrentie in het aanbestedingstraject gegarandeerd blijft.”.


Professioneel opdrachtgeverschap?


De bouwconsortia krijgen nu als eerste miljoenen extra gecompenseerd voor het lange treuzelen. In totaal gaat het om ruim 8 miljoen euro als zij een geldige offerte inleveren.


Het is gebruikelijk dat opdrachtgevers inschrijvers een ontwerpvergoeding bieden bij complexe aanbestedingen zoals een dbfm-contract. De richtlijn is dan ongeveer de helft van de werkelijk tenderkosten. Het is echter nog veel gebruikelijker dat bouwers opdraaien voor de kosten van een mislukte aanbesteding.


De tender voor de kazerne Vlissingen is de positieve uitzondering op de regel. Het is nog nooit voorgekomen dat zo’n vergoeding tijdens de tender meer dan verdubbelde op initiatief van de opdrachtgever. De staatssecretaris wijst op ‘goed opdrachtgeverschap’ en de actieagenda Beter Aanbesteden die uitgaat van betere samenwerking tussen markt en publieke opdrachtgevers.


Lees het volledige artikel op Cobouw


Meer over professioneel opdrachtgeverschap


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen