Nevi
0
Nieuws

Promotie publieke inkoop Niels Uenk

Nieuws 23 augustus 2019

Onderzoeker Niels Uenk verdedigt op 6 september 2019 zijn proefschrift over het gemeentelijk opdrachtgeverschap voor Wmo-diensten.

Op 6 september verdedigt Niels Uenk zijn proefschrift ‘Commissioning of social care services – Municipal commissioning approaches for social care services – evidence from a countrywide live experiment’. 


Uenk, onderzoeker bij het Public Procurement Research Centre, onderzocht het gemeentelijk opdrachtgeverschap voor Wmo-diensten vanaf de start van de decentralisatie in 2015 tot en met de contractering in 2018 van álle Nederlandse gemeenten. De overgang van de voormalige AWBZ-diensten naar gemeenten die met grote beleidsvrijheid deze diensten gingen inkopen, kan gezien worden als een ‘live experiment’. 


Nevi-proefschrift Niels Uenk-inkoop Wmo door gemeenten


Open house model leidt tot meer tevreden cliënten


Uenk bracht in kaart welke modellen van opdrachtgeverschap, inkoopprocedures en bekostigingsvormen gemeenten hanteerden – en binnen welke juridische ruimte gemeenten inkochten. Het onderzoek beschrijft een nieuw perspectief op opdrachtgeverschap in het sociaal domein, nieuwe competitieve mechanismen, procedures en bekostigingsmodellen die ook buiten de sociale diensten voor veel publieke opdrachtgevers interessant zijn. Bovendien toont het onderzoek aan dat het open house model, waar politiek gezien veel over te doen is, leidt tot meer tevreden cliënten. De verdediging is openbaar en is op 6 september in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht om 10:30 uur precies. Aanmelden is noodzakelijk via niels.uenk@pprc.euOok interessant: 


Lees meer over de trends in de wijze waarop gemeenten Wmo-begeleiding inkopen die onderzoeker Niels Uenk eerder onderzocht in 2015-2016.  Interessante trainingen:


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen