Nevi
0
Nieuws

Overheid wil korte voedselketens stimuleren

Nieuws 08 augustus 2019

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de waardering voor Nederlandse streek- en regioproducten vergroten en de afzet ervan bevorderen.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de waardering voor Nederlandse streek- en regioproducten vergroten en de afzet ervan bevorderen. Het plan is om korte voedselketens te stimuleren, een speciale handelsmissie in eigen land te organiseren om streekproducten bekender te maken en knellende wet- en regelgeving voor streekproducenten aan te pakken. 


Overheid wil korte voedselketens stimulerenMeer regioproducten in de supermarktschappen


De minister gaat met supermarkten in gesprek over een bredere introductie van regioproducten in de schappen. Dat zijn producten die alleen regionaal verkocht worden en waarbij de afstand tussen boer en winkelschap in kilometers kort is. Levering van regioproducten aan supermarkten stuit nu op obstakels, bijvoorbeeld de hogere prijs. De logistieke kosten zijn voor regioproducten relatief hoger dan bij producten die grootschaliger worden geproduceerd. Via een nog op te zetten benchmark wil de minister inzichtelijk maken of er meer regioproducten in het schap belanden.


Monitor voor Nederlandse streekproducten


Eén van de andere plannen is om de verkoop van streekproducten, kenmerkende producten uit een bepaalde streek die anders dan regioproducten ook landelijk of zelfs internationaal verkocht worden, te stimuleren. Onder meer door een handelsmissie in eigen land te organiseren. De minister constateert dat deze veelal kleinschalige producenten soms tegen problemen aanlopen zoals wet- en regelgeving die vooral bedoeld is voor grootschalige producenten. Knelpunten worden in kaart gebracht en aangepakt, zonder afbreuk te doen aan voedselveiligheid. Om de ontwikkeling van Nederlandse streekproducten te volgen, komt er een monitor voor de productie en afzet van deze producten.


Taskforce Korte Keten


Om de band tussen boeren en consumenten te versterken wil de minister initiatieven die inzetten op lokaal voedsel, een eerlijke prijs voor de producent en meer verbinding tussen boeren en stadsbewoners stimuleren. Deze korte (voedsel)ketens wil de minister een zet geven door de Taskforce Korte Keten officieel te erkennen.


Wellicht vind je dit ook wel interessant:


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen