Nevi
0
Nieuws

NEVI Zorg ondertekent Green Deal voor Duurzame Zorg

Nieuws 08 maart 2019

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport heeft woensdag 10 oktober de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ getekend.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport heeft woensdag 10 oktober de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ getekend. Hiermee maken 132 partijen uit de zorg, overheid en bedrijfsleven, waaronder NEVI, afspraken om de zorg in Nederland duurzamer te maken. Inzet is het terugdringen van CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondstoffen, minder medicijnresten in het water en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers.


Namens NEVI heeft Paul Schrijnemakers, bestuurslid NEVI Zorg en voorzitter van de werkgroep Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) in de zorg, de Green Deal ondertekend. Schrijnemakers: “Inkoop speelt een essentiële rol bij het verduurzamen van de zorg. Aan het begin van de keten - ons werkveld - kan het verschil worden gemaakt.” De werkgroep gaat best practices en tools inzichtelijk maken voor 10 veelvoorkomende inkoopcategorieën voor zorginstellingen. Daarmee kan de inkoper direct aan de slag met duurzaam inkopen. Bovendien krijgt de inkoper toegang tot informatie om te werken aan het verankeren van duurzaam inkopen in de organisatiecultuur en beleid. Voor enkele categorieën in de zorg (geneesmiddelen, disposables, implantaten en diagnostiek) zijn nog geen specifieke tools beschikbaar. De werkgroep onderneemt initiatief om deze te (laten) ontwikkelen met en voor de partijen uit deze Green Deal. “De koers die we willen inslaan is om samen met instellingen en partijen in de zorg de krachten te bundelen. We willen een duurzaam verschil gaan maken door de samenwerking op te zoeken met leveranciers voor met name de categorieën met grote impact voor de zorg. Aangezien 30-50 procent van de omzet in de zorg inkoop betreft, valt nog grote duurzaamheidswinst voor de zorg te behalen.”


Paul Schrijnemakers: “De activiteiten van NEVI Zorg passen zeer goed bij de doelen van de Green Deal, daarom is het voor ons logisch deze te onderschrijven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kan nu eenmaal niet zonder Maatschappelijk Verantwoord Inkopen!”.

Paul Lagro, Radboudumc


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen