Inkopen in de zorg

De marktwerking in de zorg gaat razendsnel - en daarmee verandert ook de positie van inkoop binnen de zorgsector in rap tempo. Kennis delen over het organiseren en uitvoeren van de inkoopfunctie staat centraal.

Eén van de essenties van een gekwalificeerde inkoopprofessional is om een stevig fundament voor je carrière te kunnen creëren. De benodigde kennis en inkoopvaardigheden om dit uit te kunnen voeren blijven zich ontwikkelen. Ben je nu een inkoper of inkoop professional, het blijft van essentieel belang om up-to-date te blijven aan deze ontwikkelingen

Sectie Nevi Zorg

Nevi Zorg is de sectie voor inkopers die werken bij instellingen in de gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, gehandicapteninstellingen en psychiatrische instellingen. Nevi Zorg staat voor het versterken van de prestaties in de zorgketen door de ontwikkeling van innovatieve, duurzame en zorgspecifieke inkoopoplossingen te stimuleren en te delen. De sectie zet zich in om inkoop binnen de zorg verder te professionaliseren. Onder meer door jaarlijks het Nevi Zorgcongres te organiseren, een drukbezocht event waar inkopers elkaar ontmoeten, kennis delen en ervaringen uitwisselen. 

Daarnaast maakt Nevi Zorg zich hard voor professioneel en doelmatig inkopen binnen de zorg richting politiek en stakeholders.

Bekijk alle trainingen voor de zorg

Marktwerking in de zorg

Het begrip marktwerking in de zorg is welbekend in de geschiedenis. Toch blijft het begrip voor velen nog onduidelijk. Onderstaand leggen we het woord marktwerking aan je uit. 

Stel je wilt een product aanschaffen, dan zal de verkoper zijn uiterste best doen om een passend product tegen de hoogst concurrerende prijs aan te bieden. Jij als koper vraagt naar een product en de verkoper biedt je zijn beste producten aan. Dat is precies hoe marktwerking werkt.

Echter heeft dit een iets andere uitwerking binnen de zorgsector. Logischerwijs wordt er ook met marktwerking in de zorg gesproken over een zeker vraag en aanbod systeem. Echter staan hier de zorgverzekeraars tussen die voorwaarden stelt waar deze overeenkomst moet aan voldoen. De zorgverzekeraar staat garant voor de bereikbaarheid van de dokter of ziekenhuisinstelling, tevens zijn zij verantwoordelijk voor de geleverde kwaliteit van de zorg. Ook controleert de zorgverzekeraar of de aangeboden prijzen niet te hoog zijn, zo wordt voorkomen dat je niet te veel betaald voor zorg. 

Zorgverzekeraars concurreren met elkaar om opgemerkt te worden door zorgvragers. Maar zorgdragers concurreren met elkaar om aantrekkelijk gevonden te worden door zorgverzekeraars. Marktwerking in de zorg vervult één specifiek doel. Dit is om de patiënt de volledige zorg te verlenen die zij nodig hebben. Lees hier meer informatie over een gedetailleerde vertaling van de marktwerking in de zorg.

Nevi Zorg ontwikkelt ook tools zoals de Algemene Inkoopvoorwaarden Gezondheidszorg (AIVG) - versie 2017. Zie hier ook de lancering door Royan van Velse, toen voorzitter van Nevi Zorg.

Tools voor de inkoper 

MVI in de Zorg 

Brexit in de zorg 

Impact van inkoop in beeld: Zorginstelling Pleyade

In de serie ‘De impact van inkoop in beeld’ vertelt Anne-Marie Yuen, tactisch inkoper bij Zorginstelling Pleyade, over haar werk en laat zij zien wat professionele inkoop bijdraagt aan haar organisatiedoelstellingen én aan de maatschappij. 

Bekijk de video impact van inkoop bij Pleyade

Terugblik Nevi Zorgcongres 2020

Het Nevi Zorgcongres is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door de sectie Nevi Zorg. Dit evenement is speciaal ontwikkeld voor en door inkopers in de zorg. Dit evenement wordt altijd als leerzaam ervaren. Benieuwd naar dit evenement? Beleef deze interessante en interactieve dag opnieuw tijdens het bekijken van de video. Wil je weten wanneer de volgende editie plaatsvindt of wil je geinformeerd worden over het laatste nieuws van inkoop in de zorg? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Nevi Zorg

Het is de rol van inkoop om een brug te bouwen tussen de eigen organisatie en ‘leveranciersland’. Daar is geen misverstand over. En bruggen bouwen doen we graag en goed. 

Trainingen

NIEUW

Artificial Intelligence voor Inkoop

De impact van Artificial Intelligence op inkoopprocessen en de rol van inkoopprofessionals. Gaat de inkooprobot ons vervangen?

Categoriemanagement

Wil je alles leren over de levenscyclus van een product of dienst? Deze training categoriemanagement voor inkopers behandelt het gehele categoriemanagementproces.

Contractmanagement Sociaal Domein voor gemeente

Deze training geeft gemeenten grip op de contracten die vanuit sociaal domein met de markt zijn afgesloten. In 2 dagen leer je alles over contractmanagement in het sociaal domein.

NIEUW

Inkoopsamenwerking in de zorg

Meer handen en voeten geven aan inkoopsamenwerking? Deze training heeft als doel om inkopers in de zorg concrete handvatten aan te reiken op het gebied van inkoopsamenwerking.

NIEUW

Inkopen van flexibele arbeid

Houd jij je bezig met het inkopen van flexibele arbeid? Vanaf 1 januari is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) een feit. Tijdens deze training worden al je vragen beantwoord!

Nieuw

Inrichting opdrachtgeverschap sociaal domein

In de training Inrichting opdrachtgeverschap sociaal domein ligt de focus op de strategische keuzes rondom de lokale organisatie van het sociale domein.

Masterclass Inkopen in de Zorg

Tijdens de masterclass Inkopen in de Zorg praten ervaren zorg- en inkoopspecialisten je bij. Je strategische inkoopkennis is daarna up-to-date.

Strategisch Onderhandelen en Dealmaking

Vanuit een systemische visie neem je de regie over je onderhandelingen.

Vragen of studieadvies?

Bel (088) 33 00 700 tussen 8.00 en 17.30 uur of mail ons.

Liever persoonlijk opleidingsadvies? Stuur een e-mail voor een afspraak bij ons op kantoor.

Wij helpen je graag!