Nevi
0
Nieuws

Laagste cijfer in 6 jaar – NEVI PMI® juni 50.7

Nieuws 01 juli 2019

De NEVI PMI® daalde in juni naar 50.7. Dit is het laagste cijfer sinds de start van de huidige periode van groei 6 jaar geleden.


De NEVI PMI® daalde in juni naar 50.7. Dit is het laagste cijfer sinds de start van de huidige periode van groei 6 jaar geleden.


Het aantal nieuwe orders daalde voor het eerst in 6 jaar. Dit gebeurde ondanks een grotere stijging van de nieuwe orders in de subsector consumptiegoederen. Het aantal nieuwe exportorders bleef grotendeels gelijk.


De productieomvang steeg in de kleinste mate sinds juni 2013 en bleef vooral op peil door het wegwerken van achterstanden. De daling van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was dan ook de grootste sinds februari 2015. De onverkochte productievoorraad nam voor de achtste keer in negen maanden toe. De inkoopactiviteiten namen voor de eerste keer sinds februari 2016 af, en wel in de grootste mate in 6 jaar. De voorraad ingekochte materialen bij de bedrijven daalde voor de tweede achtereenvolgende maand.
De werkgelegenheid bleef toenemen, echter deze maand in de geringste mate sinds het begin van de huidige periode van groei.


De inkoopprijsinflatie daalde voor de vierde keer in vijf maanden en was de laagste sinds september 2016. Bij de verkoopprijzen bleef de inflatie net boven het langetermijngemiddelde, maar was deze wel de op een na laagste sinds november 2016.


De verwachtingen voor de toekomstige productie stegen naar het hoogste niveau in vijf maanden. Bovendien was dit de  scherpste stijging ooit.


Lees ook het redactionele commentaar van NEVI hoogleraar Bart Vos


Meer over de NEVI PMI


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen