Nevi
0
Nieuws

"Geleerd om veel breder te kijken"

Nieuws 29 april 2019

Tom Baveld volgde de opleiding Procurement Management Program (PMP) wat resulteerde in een promotie van Categorymanager naar Procurement Manager Europe West bij Wavin.

Diploma met internationale waarde


Tom Baveld belandde na zijn bachelor Commerciële Economie min of meer per toeval in het inkoopvak. “Op de HBO-opleiding die ik volgde, was inkoop geen apart vak. Het kwam alleen zijdelings aan de orde. Toen ik begon als category buyer heb ik me meteen ingeschreven voor NEVI 1, gevolgd door NEVI 2.”


Hij ontwikkelde zich door tot strategisch inkoper bij Wavin en werd daarna category manager bij ditzelfde bedrijf. De stap naar een managementfunctie leek een logische ontwikkelrichting. “Na tien jaar werkervaring wilde ik wat breder leren kijken dan alleen mijn eigen vakgebied inkoop”, zegt Tom. “Ik heb een algemene managementopleiding overwogen, maar dat staat vrij ver van inkoop af. Daarom heb ik gekozen voor de opleiding Procurement Management Program (PMP). Dat biedt een combinatie van beide: management en inkoop. En er ligt veel nadruk op persoonlijke ontwikkeling. Bovendien zit hier een diploma aan vast dat internationaal waarde heeft.”Inkoopdoelstellingen relateren aan bedrijfsdoelstellingen


Nog tijdens zijn opleiding werd Tom benaderd voor zijn huidige functie: Procurement Manager Europe West. “Een enorme eer. Het sluit heel mooi aan bij de opleiding. Maar qua studiebelasting was de timing wel wat ongelukkig, want het kostte natuurlijk veel tijd om me in te werken in mijn nieuwe rol. Ik stuur nu een internationaal team aan dat gevestigd is in negen landen. En ik heb ook met de stakeholders in al die landen contact. Zeker in het begin kostte het veel energie om mensen te leren kennen. Ik ben regelmatig op maandagavond vanaf de opleiding naar Schiphol gereden om dinsdagochtend vroeg een vlucht te nemen. Met twee kleine kinderen thuis is dat vrij hectisch.”


Toch had hij het ervoor over. “De opleiding leert je breed te kijken en inkoopdoelstellingen te relateren aan bedrijfsdoelstellingen. Ik kan nu beslissingen die op hoger niveau worden genomen veel beter plaatsen en doorvertalen naar wat dat betekent voor inkoop. Ik stel bovendien andere vragen aan interne business partners. Daardoor wordt de samenwerking met hen intensiever en de impact van inkoop op het eindresultaat groter. Voorheen werd ik meer gezien als facilitator, nu lever ik toegevoegde waarde en ziet de business mij als partner.” Persoonlijke effectiviteit


Eén van de onderdelen van de opleiding is een module gericht op persoonlijke effectiviteit. Een eyeopener, meent Tom. “Je leert veel bewuster te reflecteren op je eigen handelen en drie slagen dieper nadenken dan je normaal zou doen. Als iets niet helemaal lekker loopt, dan komt dat altijd van twee kanten. Voorheen was ik geneigd om te zeggen: ik heb me aan mijn deel van de afspraken gehouden, dus ik kan er niets aan doen dat het nu even wat minder loopt. Nu onderzoek ik mijn eigen rol veel dieper: ben ik vooraf wel duidelijk genoeg geweest? Had ik degene die vastloopt eerder de helpende hand kunnen toereiken? Heb ik mezelf wel open gesteld om de problemen te zien? Ik vraag verder door en herken het ook eerder als er wat speelt. Dat helpt me in mijn rol als manager natuurlijk enorm.”


Ook heeft hij enkele handige tools leren gebruiken, zoals de OGSM, wat staat voor Objectives, Goals, Strategies and Measures. “Hiermee kan ik aan mijn team en aan stakeholders in één oogopslag duidelijk maken hoe inkoopdoelen samenhangen met organisatiedoelen. Het helpt bij het aanbrengen van focus en het nemen de juiste beslissingen. Bovendien dwingt het om keuzes te maken en de juiste prioriteiten te stellen.”Leren van de groep


Tom zat in een groep met negen medestudenten. Met iedereen heeft hij nog contact, met twee van hen zelfs vrij regelmatig. “Het is van grote meerwaarde dat je andere inkopers en inkoopmanagers ontmoet uit andere bedrijfstakken. Door de opleiding leer je elkaars bedrijfssituatie kennen. Het is interessant om met anderen te sparren. Zij hebben, door hun achtergrond, vaak een net wat andere kijk op zaken dan jijzelf. Toen ik nog category manager was had ik sparring partners in mijn eigen team, nu is dat lastiger. Dan is het fijn als je even te rade kunt gaan bij een studiegenoot.”


Hij kan anderen dan ook zeker aanraden de opleiding PMP te volgen. “Al moet je wel een jaar of tien ervaring hebben in inkoop om er het maximale uit te halen”, zegt hij er direct bij. “Als je een bepaald kennisniveau en een aantal jaren ervaring als tactisch of strategisch inkoper hebt, dan is dit een game changer. Ik heb echt op een andere manier leren denken. Super waardevol.”


Tom Baveld over de NEVI opleiding Procurement Management ProgramTom Baveld volgde de opleiding Procurement Management Program (PMP) en groeide van Categorymanager naar Procurement Manager Europe West bij Wavin. Meer over de opleiding Procurement Management Program


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen