Nevi
0
Nieuws

Future-proof procurement: de young professionals wijzen ons de weg

Nieuws 01 februari 2019

Tijdens het jaarlijkse YPP-congres eind 2018 ging het over trends op het gebied van mensen, technologie en processen die het vak veranderen. De uitkomsten zijn verwerkt tot een interessante visie op het vak.

Tijdens het jaarlijkse YPP-congres bij KPMG eind 2018 in Amstelveen waren bijna 200 Young Procurement Professionals bijeen die gezamenlijk 95 organisaties in de private en publieke sector vertegenwoordigden. In diverse sessie bespraken zij de trends op het gebied van mensen, technologie en processen die het vak veranderen. Wat betekent dat voor de inkoopfunctie en -professional? De aanbevelingen van de Young Procurement Professionals richten zich op 3 niveaus van inkoop: strategisch, tactisch en operationeel. 

 

Veranderingen voor mens, proces en technologie

 

Op strategisch niveau kunnen inkopers steeds meer hun keuzes onderbouwen door data die technologie├źn zoals Artificial Intelligence (AI) beschikbaar stellen. Het streven naar alignment met de business en zoeken naar de echte toegevoegde waarde zal steeds vaker gebeuren in een samenspel tussen mens en machine, hetgeen om nieuwe vaardigheden van inkopers vraagt. Geautomatiseerde analyses worden belangrijk, onder meer gericht op het reduceren van risico’s.

 

De meeste inkopers echter, houden zich niet bezig met strategische vraagstukken maar zijn bezig met het tactisch-operationele proces. Een belangrijk facet van tactische inkoop is het organiseren van de samenwerking met leveranciers, waarbij onder meer relatiemanagement een rol speelt. Op tactisch niveau zijn vertrouwen en controle daarbij belangrijke thema’s. Automatisering mag hier geen doel op zich zijn.

 

Echter, nergens is de impact van technologie zo merkbaar als in de operationele inkoopfunctie. Young procurement professionals zien de operationele inkooprol zelfs in zijn geheel verdwijnen. In hoeverre het bestelproces nog onder de verantwoordelijkheid van inkoop zal blijven vallen is nog de vraag.

 

Het is hoe dan ook belangrijk dat de inkoopfunctie zich gaat bewegen, evenals inkopers zelf. Allereerst is er een challenge voor young procurement professionals zelf. Zij moeten zichzelf, maar ook hun leidinggevenden en de rest van hun organisatie uitdagen. Ten tweede is de whitepaper een challenge voor de CPO en anderen die verantwoordelijk zijn voor de inkoopfunctie. Van hen wordt eigenaarschap verwacht om de inkoopfunctie te transformeren. Maar bovenal is het zo dat elke inkoper – van jong tot oud en op elk niveau – kritisch naar zichzelf en zijn/haar eigen skillsets moet kijken. Juist nu veranderingen zo snel en ingrijpend zijn, is het voor inkopers eten of gegeten worden.

 

Dit artikel is gebaseerd op de whitepaper Future-proof procurement: wees onderdeel van de grote inkooptransformatie (gratis te downloaden) en het Deal!-artikel  Ben jij een change agent of word je victim of change?

 

 

 

Bekijk ook de video van Mark Bottinga, board member YPP

 

 

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen