Nevi
0
Deal!

Optimalisatie inkooporganisatie is topprioriteit

Deal! februari 2021 Bouw Digitalisering HR ICT Industrie Inkoop Inkoopmanagement Leveranciersmanagement Maatschappelijk verantwoord inkopen Persoonlijke ontwikkeling Publieke sector Retail en groothandel Woningcorporaties Zakelijke dienstverlening Zorg

Lizan Molmans, Chief Procurement Officer bij Eneco, werpt een blik op de uitkomsten van de Nevi-Deal! Nationale Inkoopenquête. “Als je je basis als issue bestempelt, dan heb je als bedrijf nog wel grotere problemen denk ik zo.”

Lizan Molmans - Eneco


Lizan Molmans: ''Leveranciersmanagement is wat uiteindelijk van inkoop overblijft als je echt goed digitaliseert”. Eigenlijk was Lizan na tien jaar in de IT-branche en tien jaar in de energiesector van plan het inkoopvak aan de wilgen te hangen. ''Ik wilde de kant van mediation op.” Totdat energieleverancier Eneco belde met het aanbod om CPO bij de organisatie te worden. “Toen was ik ook vrij snel weer om. Mediation kan op mijn zeventigste ook nog, dacht ik.''

Problemen of uitgangspunten

De ongekend snelle ontwikkelingen binnen Eneco zetten Molmans en haar Procurement-team voor de nodige uitdagingen. Sommige daarvan ziet ze terug in de Nationale Inkoopenquête ‘Ambitie in inkoop’ die de redactie van Deal! samen met Nevi tweejaarlijks organiseert. Voor de 2020-editie werden 359 inkoopprofessionals bevraagd over hun top- en non-issues, ontwikkelbehoeften en uitdagingen. Molmans vraagt zich daarbij af of met ‘issues’ de problematiek binnen het vak bedoeld wordt, of dat het gewoon de zaken zijn die de professionals op het moment het meeste bezighouden. De CPO zou veel van de punten uit deze lijst namelijk niet als een ‘probleem’ willen omschrijven. “Inkoop is een dynamisch vak dat nu eenmaal bepaalde uitdagingen en doelen kent. Het wordt naar mijn idee pas een issue als het je niet lukt om je doelen te realiseren, terwijl je organisatieketen dat wél van je vraagt. De lijst uit de inkoopenquête is wat mij betreft gewoon een opsomming van zaken die je moet beheersen als inkooporganisatie om je taak goed uit te kunnen voeren.”

Onderaan deze pagina kan je het volledige artikel downloaden (mits ingelogd met Nevi account). Nog geen account? Met een gratis account kan je 5 artikelen inzien.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren