Nevi
0
Deal!

Leren van de Duitse maakindustrie

Deal! december 2020

Inkoop in de Duitse maakindustrie verschilt op een aantal essentiële punten van die in Nederland. Dat heeft onder meer te maken met het grote aantal bedrijven in de maakindustrie. Maarten Erasmus en Peter Smit zetten in de laatste Deal! een aantal opmerkelijke verschillen op een rij.

AT Dat heeft onder meer te maken met het grote aantal bedrijven in de maakindustrie. Allereerst: de maakindustrie in Duitsland is procentueel gezien tweeëneenhalf keer zo groot als in Nederland. De inkoop bij onze oosterburen is zeer ontwikkeld, en op een aantal fronten verder dan in Nederland. 

Adviseurs Maarten Erasumus en Peter Smit zetten in Deal! een aantal opmerkelijke verschillen op een rij.

Inkoop in Duitsland versus Nederland

  • non-product related inkoop (NPR) wordt gewoon meegenomen in het geheel. De NPR-pakketten zitten in het routine- of hefboomkwadrant, waar je makkelijk van leverancier kunt wisselen. Een groot verschil met de direct inkoop.
  • de industrie-inkoper blijft lang(er) trouw aan de leverancier; hier gaat wel een lang en bedachtzaam selectieproces aan vooraf.
  • een grondige voorbereiding  is de basis voor dat selectieproces; er wordt veel energie gestoken in uitvoerig onderzoek en calculaties 
  • cost engineering (inzicht hebben in uiteenlopende data, waaronder prijzen) leidt tot een aantrekkelijke verrijking tijdens onderhandelingen
  • toegenomen globalisering, grotendeels richting oost europa, maar ook richting Nederland.

Ontwikkeling (maak-)industrie Nederland

Het Nationaal Groeifonds van 20 miljard euro is opgericht als stimulans voor de ontwikkeling van sleuteltechnologieën, zodat de Nederlandse (maak-)industrie weer prominenter op de kaart kan komen. Samenwerking binnen Europa is wel een voorwaarde voor het aangaan van allianties. We kunnen de kunst gaan afkijken bij onze oosterburen, en leren van hun leveranciersnetwerken. Misschien een goed voornemen voor 2021?

Onderaan deze pagina kan je het volledige artikel downloaden (mits ingelogd met Nevi account). Nog geen account? Met een gratis account kan je 5 artikelen inzien.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen