Wat is logistiek?

Logistiek is meer dan alleen het transport van de ene naar de andere plek. Het is een verzamelterm voor alles wat komt kijken bij het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van een stroom aan goederen vanaf de eerste tot de laatste fase. Logistiek is dus verre van eenvoudig. Om de hele logistieke keten te begrijpen, moet je een aantal jaar in het vak meedraaien.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Logistiek: de supply chain

Om je logistieke processen in goede banen te leiden, kijk je dus van het moment waarop de grondstoffen worden ingekocht tot het moment waarop het eindproduct naar de consument gaat. Dit hele traject heet ook wel de 'logistieke ketting' of in het Engels 'supply chain'.

Wat is logistiek management?

Logistiek management is het proces van plannen, besturen en beheersen van een efficiënte en effectieve integrale goederenstroom en opslag van grondstof, halffabricaten en eindproducten, inclusief de daarmee samenhangende stromen van informatie.

Wat is material management?

Onder material management verstaan we alle activiteiten die worden verricht om grondstoffen, halffabricaten en overige goederen zo efficiënt mogelijk naar en door het eigen productieproces te leiden.

Wat is fysieke distributie management?

Fysieke distributie management houdt zich bezig met de goederenstroom vanaf de productie van de eigen organisatie naar de externe klant.

Meer informatie én een praktijkvoorbeeld van logistiek vind je in de pdf.

Meer weten over wat logistiek precies is?

Dit kennisdocument bevindt zich in het NEVI Kennislab. NEVI Members loggen in om de pdf te downloaden. Nog geen NEVI account? Maak een NEVI account aan.

NEVI Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, NEVI Talks en ruim 100 inkooptools. NEVI Professional Members krijgen onbeperkt toegang tot NEVI Kennislab, NEVI Basic Members kunnen 5 artikelen bekijken.

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.