Vendor rating stappenplan

Vendor rating of prestatiemeting is het meten en beoordelen van prestaties van leveranciers op basis van vooraf vastgestelde criteria. Hiermee houd je goede grip op het inkoopproces. Het stappenplan in de pdf helpt je op weg met het opzetten van een prestatiemeting.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Waarom vendor rating?

Door een prestatiemeting beoordeel je systematisch de geschiktheid van leveranciers. Omdat inkoop een grote invloed op de bedrijfsvoering heeft, kom je op basis van vendor rating tot een goede leverancierskeuze.

Wat doe je precies bij vendor rating?

Bij vendor rating doorloop je deze stappen:

  • Breng de beoordelingscriteria in kaart
  • Formuleer de vragenlijsten
  • Laat de meting uitvoeren
  • Interpreteer de uitkomsten

Om het gebruiksvriendelijk te houden gaan veel acties geautomatiseerd. Als je de meting periodiek uitvoert, krijg je op tactisch en strategisch niveau een realistisch beeld van de prestaties van de leverancier. Zo kun je na loop van tijd goed zien of de leverancier structureel goed of onder presteert. Met deze gegevens bepaal je als inkoopprofessional vervolgens of je bij de huidige leverancier blijft of overstapt naar een nieuwe leverancier.

Vendor rating stappenplan

In het stappenplan komen de volgende stappen aan de orde:

  1. Wat wil je meten?
  2. Het verzamelen van de gegevens
  3. Het berekenen van de scores

Uitgebreide uitleg over deze stappen uit het stappenplan vind je in de pdf.

Meer weten over het vendor rating stappenplan?

Dit kennisdocument bevindt zich in het NEVI Kennislab. NEVI Members loggen in om de pdf te downloaden. Nog geen NEVI account? Maak een NEVI account aan.

NEVI Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, NEVI Talks en ruim 100 inkooptools. NEVI Professional Members krijgen onbeperkt toegang tot NEVI Kennislab, NEVI Basic Members kunnen 5 artikelen bekijken.

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.