Het racewagen model

Een van de raamwerken waaraan we de inkoopprofessionalisering kunnen monitoren is het racewagen model. Het racewagen model is voornamelijk van grote waarde bij het opstellen van een facilitair plan en het beoordelen van de facilitaire situatie. Benieuwd wat het racewagen model precies inhoudt en hoe je gebruik kunt maken van dit model? Lees dan verder.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Wat is een racewagen model?

Een racewagen model is een raamwerk dat het inkoopproces en de rol van de inkoopfunctie laat zien in een breder organisatorisch perspectief. Zowel de strategische, de tactische als de operationele taken worden namelijk in dit raamwerk meegenomen. Vanwaar de naam? Het model wordt een racewagen model genoemd, omdat het model lijkt op het achteraanzicht van de bekende Formule 1 auto’s, waarbij de elementen “klanten” en “leveranciers” de wielen symboliseren.

Door kritische succesfactoren en bijbehorende prestatie-indicatoren op te stellen, kun je met dit model heel goed de koers bijhouden van het inkoopproces. Lopen we op schema? Moeten we ergens bijsturen? Deze vragen kun je oplossen door actief gebruik te maken van het racewagen model. 

Hoe werkt het racewagen model?

Het is belangrijk om te weten hoe je het racewagen model gebruikt om het inkoopproces tot een succes te maken. Het model bestaat uit 12 elementen, die allen hun eigen werkzaamheden bevatten. De 12 elementen luiden:

·      Klanten

·      Organisatie- en inkoopbeleid

·      Specificeren

·      Selecteren

·      Contracteren

·      Bestellen

·      Bewaken

·      Nazorg

·      Organisatie en personeel

·      Methoden en procedures

·      Informatievoorziening

·      Leveranciers

Met behulp van deze elementen, kun je het inkoopproces monitoren. We leggen ieder element gedetailleerd uit in bijgevoegde pdf. Wil je dus meer weten over de stappen die je moet ondernemen? Log dan in en download de pdf.

Log in en download de pdf! 

 

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.